A szerkesztőműhely vagy szerkesztési tanfolyam persze teljesen más dolog, mint egy szerkesztőmaraton. Egy maratonon jó lenne, ha tényleg csak a cikkek tartalmi részével + jogi kérdésekkel kellene foglalkozni, de valójában szinte teljes egészében a szerkesztés technikai mikéntjéről szólnak. És minél bonyolultabb és nagyobb lesz a wiki, annál inkább arról fognak szólni, szerintem.

Tündi

Szabolcs Péter <sypsyp@gmail.com> ezt írta (időpont: 2018. nov. 15., Cs, 18:35):
Szia Tündi!

Köszönöm a választ! 

Hosszabb távban gondolkodnak, az is lehet, hogy a "maraton" megnevezés nem volt indokolt, és inkább valamiféle műhely-kezdőrúgás lesz. De még körvonalazódik :)

SyP

Hujber Tünde <tunde.hujber@gmail.com> ezt írta (időpont: 2018. nov. 15., Cs, 12:14):
Sziasztok!

Nem is tudtam, hogy Tgr csinált ilyen oldalt a szerkesztőmaratonokról. Tök hasznos, bár nekem van néhány, személyes tapasztalaton alapuló észrevételem.

Már (a holnapi Shakespeare-szerkesztőmaratonnal együtt) min. 8 ilyen eseményen vettem részt segítőként. Ebből 2x előadást is tartottam. Az előadásokat mindenki unja, ennélfogva nagyon rövidnek kell lennie. Csak a lényegre szorítkozni. Mi a Wikipédia, hányan szerkesztik, hány szócikk van, miért jó az, ha szerkesztjük, hogyan kell regisztrálni, mi az, hogy jogvédett tartalom. Ennyi. Viszont ahogy én láttam, vannak előadók akik belebonyolódnak a kocsmafalak, a sablonok, az egyéni beállítások, sőt a botok rejtelmeibe (ez utóbbiakat még én se értem, pedig nem tegnap kezdtem a wikizést. :D ).

Ha a szerkesztőmaratonon akarjuk megtanítani a szerkesztés alaplépéseit (hogyan hozok létre cikket, hogyan formázom, hogyan teszek be képet, hogyan kell forrást megadni, más cikkre linkelni) már régen rossz. :( Ugyanis ezek mostanra már annyira bonyolultak lettek (főleg a forrásmegadás és én az új szerkesztőknek alapértelmezett vizuális szerkesztőtől se vagyok elájulva), hogy tapasztalatom szerint ez viszi el a legtöbb időt egy ilyen maratonon. Főleg a forrásmegadás, és annak elmagyarázása, miért nem másolhat be valamit szó szerint és miért nem tölthet fel akármilyen képet. Ez utóbbi örök probléma.
Állítom, hogy az 1 szerkesztővel töltött idő 99%-a ezekre megy el. Tartalmi kérdésekre, stilisztikára, egyéb wikis dolgokra nem is marad idő.

Az "5-10 szerkesztőre 1 segítő" pláne nem igaz. A fentiek miatt van hogy 1 egy szerkesztő mellett gyakorlatilag végig ott kell ülni, és mondani, mikor mit írjon és hogyan. A Shakespeare-maratonon, ami már egy állandó évenkénti rendezvény, (a holnapi lesz az 5. alkalom), kb. 5-6 szerkesztő szokott lenni és 3 wikis segítő, és mégis szinte nem elég a segítők száma így sem!!!!

Az idő roppant rövid egy ilyen maratonon, fölösleges köröket futni nincs idő.

Ami a helyszínválasztást és az eszközök, körülmények biztosítását illeti, ahhoz nem tudok hozzászólni, ezeket mindig más szervezte, én már csak segíteni mentem.

Azért remélem, senki kedvét nem vettem el. :) Tök jók ezek a szerkesztőmaratonok, de mivel totál kezdő szerkesztők jönnek el rájuk, tényleg csak az alapokra van idő, és végig fogni kell a kezüket, és vannak panaszok is, hogy tök bonyolult szerkeszteni...

üdv
Tündi

Szabolcs Péter <sypsyp@gmail.com> ezt írta (időpont: 2018. nov. 15., Cs, 9:28):
Sziasztok!

Felkértek, hogy segítsem elő egy nőjogi témájú wikiszerkesztő-maraton megvalósulását, ami kábé két hét múlva fog kezdődni. Elég régóta szerkesztek a magyar wikin, de magáról a wikiről való előadásban nulla tapasztalatom van. 

Szeretnék tőletek praktikus segítséget kérni - vannak ezzel kapcsolatos kész prezentációk, tapasztalatok, amit elkérhetek?

Tgr oldalát az edit-a-thonról (https://hu.wikipedia.org/wiki/Wikip%C3%A9dia:Hogyan_tarts_szerkeszt%C5%91maratont) már megtaláltam. :)

Köszi!
SyP
_______________________________________________
Wikihu-l mailing list
Wikihu-l@lists.wikimedia.org
https://lists.wikimedia.org/mailman/listinfo/wikihu-l
_______________________________________________
Wikihu-l mailing list
Wikihu-l@lists.wikimedia.org
https://lists.wikimedia.org/mailman/listinfo/wikihu-l
_______________________________________________
Wikihu-l mailing list
Wikihu-l@lists.wikimedia.org
https://lists.wikimedia.org/mailman/listinfo/wikihu-l