Úton voltam három hétig, ezért van késedelem a néhány fordításra átpasszolt anyag feldolgozásával.
Delphine Menard adta át az alábbi közleményt, ami Anthertől ered.
LouisBB 
 
 
2006 október 4-i UMP Konferencia
 
 
 
Megjegyzés a fordítótól : A francia Wikipedia a következőt írja az UMP-ről :
UMP : Union pour un mouvement populaire = Népmozgalmi Egyesület
2002-ben át lett keresztelve annak jelzését mutatva, hogy Chirac elnökké való megválasztása mellet áll. Eszerint UMP : Union pour la majorité presidentielle = Elnökség Többségi Egyesület. Az UMP egy tagja az Európai Népi Pártnak (Parti populaire européen) és a Nemzetköei Demokratikus Egyesületnek (Union démocratique internationale) ami a konzervativ pártok foruma világszerte.  
 
Anthere szövege:
 
Rövid jelentés a tegnapi (október  4-iki) UMP konferenciáról amin én is részt vettem.
Tudomásom szerint UMP a vezető párt Franciaországban, M. Sarkozi áll az élén, aki jelenleg a francia belügyminiszter és a közeli francia elnökválasztás vezető kandidánsa.
 
  
A konferencia főtémája oktatás és kutatás volt
 
http://www.u-m-p-paris.org/article.php3?id_article=454
 
Beszéltem a konferencia tanácstagjaival is meg francia Internet vállalkozókkal is. A céljuk nem egy részletes programm kidolgozása, hanem azoknak a lehetőségeknek a leírása amit megválasztásuk esetén egy UMP kormánytól várhatunk Franciaországban
 
Rövid felszólalásom a Wikipédia leírásával belefoglalta azt a lényeges információt, hogy havonta 4,4 millió választájogos francia látogatja meg a Wikipédiát, aminek látható hatása volt, mert ez a választóknak 10 százalékát jelenti
 
Két pontot emeltem ki:
 
Az első az volt, hogy az UMP által támogatott DADVSI  törvény az ingyenes software-használat ellen van.
 
  
A törvénynek sok ellenfele van, mert szigorúan gátolhatja a másolati joggal rendelkező médiumok egyéni célokra való lemásolásának lehetőségét is.
 
A  második pont az adatok nyilvánosításával kapcsolatos egyenlőtlenség az USA és az EKP országai között.
Egyes adatokat az USA nyilvánosít, az EKP országai nem. Példaként felhoztam fényképeket a francia politikusokról és világűrkutatási fényképeit. Az előzők megjelennek Amerikában és itt nem, az utóbbiakat a NASA mutatja be, az ESA pedig nem.
 
Az egész konferencia meglepően érdekes volt, a politikai tárgyak minimumával, a vélemények szabad nyilvánításával, kifejezve azt, hogy mi volt hatásos és mi nem.
 
A  konferencia résztvevőinek jó része politikus volt, kormánytagok,  országgyűlési képviselők és azok nyugdíjasai, valamint egyetemi dékánok, rektorok, stb.
 
Nagyon örültem, hogy végre találkoztam Loic Lemeur-rel a hires francia blogozóval (blogger) és hogy később pedig egy M. Sarkozi titkárával való privát beszélgetésre kaptam meghívást.  Ezzel novemberben foglalkozok majd.
 
Kollegák, remélem, hogy érzitek az alkotásunk nagyságát !
 
Ant
 
(közlemény vége) 


Découvrez une nouvelle façon d'obtenir des réponses ŕ toutes vos questions ! Demandez ŕ ceux qui savent sur Yahoo! Questions/Réponses.