Kedves olvasó !

Elnézést a késedelemért és egyes témák aktuálisságának elvesztéséért.

 

Wikipedia Utjelzőtábla Második évfolyam 29 szám 2006 december 4

 

Az Arbitráló Bizottság választása megkezdődik

A Siegenthaler incidens egy év távlatából

A Wikimédia ünnepli a ‚Commons’ egyik mérföldkövét. Alapkérést is tervez

A Wikimédia kitüntetést kap egy országban, egy másik pedig letiltja

Hírek és jegyzetek. A helytartó (gondnok) választás folytatódik, mérföldkövek

Wikipédia a hírekben

Kiválóság és adminisztráció

Rendszerhibajavítás és belső müködtetési hírek

Jelentés a hosszas egyeztetési ülésekről

 

Az Arbitráló Bizottság választása megkezdődik

Az Arbitráló Bizottság választása, ami december 17-én befejeződött 36 kandidánssal

 

A Siegenthaler icidens egy év távlatából

2005 november 29-én id. John Siegenthaler, egy nyugdíjas zsurnaliszta szerkesztői  cikkjében a Wikipédia egyik  biográfiájának pontatlanságát kritizálta.

A cikket több újság is felkapta és Wikipédia nem késett sokáig intézkedéssel. Tavaly december 5-én azoknak a szerkesztőknek az új cikkek létesítésére szolgáló joga akik nem regisztráltak meg lett vonva kísérletileg. A megoldás eredménye J Wales szerint eddig korlátolt volt. A helyzet megváltozhat, ha majd a tervbe vett cikk osztályozás, ami megbízható cikkeket u.n. ‘stabil’ és ‘vandálmentes’ zászlókkal látná el, gyakorlatba jön. Ezen a német Wikipédia dolgozik jelenleg de még nem üzemképes.  

A kritikát követően az angol Nature tudományos folyóirat egyik cikkje összehasonlította a Wikipédia tudományos cikkjeit az Encycopaedia Britannica megfelelő cikkjeivel és azt írta hogy Wikipédia nem volt messze a nyomtatott könyv pontosságától. Ezután az angliai nottinghami egyetem is feladatnak tette fel egyik tagozati csoportjának a Wikipédia egyes tudományos cikkjei pontosságának tanulmányozását: hibát találtak. Szerintük a cikkek 13%-a tartalmazott hibát. Nature ezzel szemben minden Wikipédia cikkben talált 4 hibát, de 3 hibát talált az Encyclpoaedia Britannica-ban is.

 

A Wikimédia ünnepli a ‚Commons’ egyik mérföldkövét. Alapkérést is tervez

A szingapuri új megfigyelőterem képével Wikimédia ünnepelte a milliódik aktának a Commons-ra való feltöltését. Az utóbbiakban a WMA technikai fenntartása nehézségeket okozott az alapítvány anyagi bázisa számára. Ezért határozta el a Tanács sürgősen az anyagi alapra való adománykérést. A legutóbbi ülés tárgyaként Tim Shell eltávozása, a tanácstagság kiterjesztése, és az állandó ügyvezető elnökségi pozició betöltése is szerepelt

 

A Wikimédia kitüntetést kap egy országban, egy másik pedig letiltja

Wikipédia örömmel jelenti, hogy Oroszországban Internet tartalma alapján elismerést kapott. Ezzel szemben Irán annak betiltásával, Pakisztánhoz, Tuniszhoz, Dél-Arábiához a kontinensi Kinához csatlakozva megnövelte Wikipédiát tiltó országok számát

.

Hírek és jegyzetek.

A helytartói (gondnok) választás folytatódik, mérföldkövek

Wikipédia a 12-ik leggyakoribban látogatott hely (site) az Interneten

Rövid hírek
Wikipédia az újsághírekben

Sokat írtak a Wikipédiáról  a Kínai Népköztársaság (KNK) újságaiban a kínai történelmi eseményekkel és a Maoval kapcsolatos cikkek nemzeti tartalmának változatosságáról. Az iráni letiltás volt a tárgya egyes amerikai és iráni lapoknak, egyes USA lapok J Walesről  és a Wikipédia történetéről írt. Egy (Yakima Herald Köztársaság)  cikkje kormány beavatkozást javasol, hogy nyílt Siegenthaler szerü hibás jelentések ne történhessenek meg. Több újság ír a Wikipédia alkalmazhatóságáról (társas?) iskolai feladatok adására, de több újság általánosságban beszél ilyen alkalmazhatóságról.

Kiválóság és adminisztráció

Lásd az eredeti angol újság cikkjét az angol adminisztrátori kinevezésekről és az u.n. ‘featured’ kitünő cikkekről

Rendszerhibajavítás és müködtetési hírek

Ennek az újságcikknek a tartalmát jobb angolul megnézni olyanoknak akiknek szaktudása van a rendszerfejlesztésben és müködtetésben.

Jelentés a hosszas egyeztetési ülésekről

Ez az újságcikk a fegyelmi Arbitráló Bizottság tárgyalásairól és azok eredményeiről szól.

 

A legjobbakat mindenkinek, Louis


Découvrez une nouvelle façon d'obtenir des réponses ŕ toutes vos questions ! Profitez des connaissances, des opinions et des expériences des internautes sur Yahoo! Questions/Réponses.