Ok mélkül lefasiztázni, lehomofóbozni stb. pont olyan gáz, mint buzizni és cigányozni. Ugyanakkor én eléggé liberálisnak tartom magam, de nem zavar, ha más meg a vallási nézeteit hangoztatja, bár a wikin ezért furcsán ,,nézek rá", hiszen ott én sem írok a valássi nézeteimről. Ugyanakkor a kőkemény rasszizmussal kapcsolatban továbbra is fenntartom:nem civilizált. Ennyi, és kész.
Ok, érdekes kérdés, hogy ha toleráns vagyok akkor tolerálom-e az intoleráns alakokat? A válasz igen, de nézeteiket semmi körülmények között nem akarom a wikin olvasni, mert az az egész szerkesztő csapatra rossz fényt vethet.
----- Original Message -----
From: gubbubu@freemail.hu
To: 'A magyar Wikipédia levelezőlistája'
Sent: Friday, July 27, 2007 9:29 AM
Subject: Re: [Wikihu-l] Cenzúra a Wikipédiában

Igen, szeretettel várjuk az új szerkesztőket, és pont az ő érdekükben igyekszünk egy viszonylag barátságos közösséget termeteni, olyat, ahol lehetőleg nem hemzsegnek a rasszisták, homofóbok, holokauszttagadók, vallási vagy vallásellenes fanatikusok, meg az összes hülye, akit képes kitermelni az internet. Mert ha az ilyeneket beengedjük, akkor sokkal értékesebb szerkesztőket veszíthetünk el, olyanokat, akik szívesen dolgoznának velünk, csak ilyen közegben nem érzik jól magukat. Világnézete bárkinek lehet bármilyen, de civilizált embernél a világnézete hangoztatása odáig terjed, ahol még nem sérti mások érzéseit.

 

Igyekszünk? Egy f®@szt igyekszünk, hiszen épp arról beszélek, hogy épp most sem igyekeztünk. A tapasztalat világosan mutatja, hogy a véleményed légből kapott. Akivel csöppnyi gond is van, azt általában levandálsablonozzuk. És ha az én világnézetemet az sérti, hogy valaki kiírja a lapjára, szereti a kokakólát (míg én Pepsi-őrült vagyok)?  Az ateistákat és a liberálisokat meg a mások vallásosságának hangoztatása sérti, minthogy az „magánügy” – a vallásosakat meg az ilyesfajta ultraliberális dogmák mormolgatása. Akkor most kik menjenek el, az ateisták, vagy a vallásosak? Kik a nem civilizáltak? Lásd be, hogy amit mondtál, értelmetlenség, nem alkalmas a történthez hasonló problémák megragadására, kezelésére. Ilyen értelemben nincs civilizált ember. Amiről te beszélsz, az nem a civilizáltság, hanem a politikai korrektség. Teljesen más dolog a kettő. Civilizált ember az, aki betartja az irányelveket, és nem sérteget másokat személyesen – ha a cikkekbe komoly forrással ellátott dolgokat ír, akkor viszont civilizált és kész, akármilyen neked nem tetsző dolog kerül is oda.  Viszont aki „politikailag korrekt”, még egyáltalán nem biztos, hogy civilizált is egyben – pölö ha állandóan lefasisztázza, sztálinozza, homofóbozza stb. a többi szerkesztőt. Egyáltalán nem biztos, hogy az ilyenek az értékes szerkesztők.


_______________________________________________
Wikihu-l mailing list
Wikihu-l@lists.wikimedia.org
http://lists.wikimedia.org/mailman/listinfo/wikihu-l