JAVITVA Wikipédia Utjelzötábla Harmadik évfolyam 5. szám  2007 január 29  JAVITVA
(Helyettesítsd a tegnapi szöveget ezzel!  Töröld a feb 2.án küldöttet)
TARTALOM

1. Az Alapítvány javaslóbizottságot állít fel és új tisztviselöket is vesz fel
2. Gyül a Wikipédiát idézö jogtanácsi döntések száma
3. Microsoft kellemetlen következményekkel járó szerkesztést kért
4. WikiVilág képes humoros kis cikkje:Mi a Hyperthymesia (hipertimézia?)
5. Ujságok, jegyzetek. A nyomozótanács feloszlatása, mérföldkövek
6. Kiválóság és adminisztráció
7. Rendszerhibajavítás és müködtetési hírek
8. Jelentés a hosszas egyeztetési ülésekröl


KIVONATOK

1. Az Alapítvány javaslóbizottságot állít fel és új tisztviselöket is vesz fel  Michael Snow, írja

Az utolsó tanácsülést követöen és az alapgyüjtés befejeztével a WMA több fontos hírt tett közzé az alapítvány szervezeti alkalmazottjai számának megnövelését illetöen. Florence Devouard, alapítvány bizalmi tanácselnök tett jelentést egy javaslati tanács megteremtéséröl ami kezdetképpen szabad kultura mozgalom tagokból állt. WM új tisztviselöi állásokat is teremtett az alapítványra háruló növekvö kívánalmak kielégítésére ami  az ezzel kapcsolatos átszervezéshez kell.
    
FIGYELEM !
Az elnök megmagyarázta, hogy olyan egyéneket nevezett ki a javaslóbizottságra akik már a multban is szoros kapcsolatban voltak a WMA-al és tapasztalataik hasznosak lesznek a szervezet számára. Eddig 18 egyént nevezett ki, de a lista még nincs lezárva és a tanács a közösség további tagjavaslatait várja. (A fordítótól: Az eddig kiválasztott névsor igen neves egyéneket foglat magába, lásd a listát és az egyének használólapjait az angol nyelvü Wikipédián)

A WMA-nak két új alkalmazottja van: Carolyn Doran Fö-operációs (müködtetési) tisztviselö és Sandra Ordonez Kommunikációs igazgató. Az új Ügyvezetö Igazgató keresése még nem járt sikerrel. Az ebben a pozicióban eddig ideiglenesen alkalmazott Brad Patrick általános tanácsadóként fog müködni, de ügyvezetö igazgató marad amíg másik nem lesz. A keresés egy állásügynökségnek lett átadva. Ezen kívül Jan-Bart de Vreede az alelnökségi munkakörre lett kinevezve.    

2. Gyül a Wikipédiát idézö jogtanácsi döntések száma

WP-ra hívatkozó jogtanácsi döntések számának növekedését langyos fogadtatásnak (soft endorsement) nevezhetjük. A határozatok száma melyekben valamilyen módon Wikipédiára hívatkoztak százra növekedett durván számolva, föleg az USA-ban, egy-kettö Angliában és Wélszben, egy az Europai  Emberi Jogok Bíróságában, és egy német szabadalmi perben.

3. Microsoft kellemetlen következményekkel járó szerkesztést kért  Michael Snow írja

Egy hosszas, az alkalmazandó hivatali software-szabvány iratformátumáról szóló fejlesztöi vitához egy másik, érdekvédelmi témájú is csatlakozott, ami a szerkesztöinket eléggé felmérgesítette Ennek oka az volt, hogy valaki Microsoft megbíztásával az ezekkel kapcsolatos Wikipedia cikkeket, különösen pedig az Ecma Office Open XML cikkeit megváltoztatta.

Ajánlat és megvallás

Microsoft megkért egy ausztráliai programfejlesztöt hogy szerkesztésével változtasson meg egy Wikipédia cikket ami két versenyzö cég érdekeivel knfliktusban van. A fejlesztö a  munkafelajánlást közzétette blogjában  a következö cimen: Érdekes munkaajánlat: Wikipédia szerkesztés fizetésért.

 
Altalános felháborodás
A felháborodást annak lehetösége okozta, hogy Wikipédiát, más szabadon szerkeszthetö software-rel egyetemben lefizetéssel a közvélemény befolyására lehessen használni. A probléma belekerült az ujságba is, felháborodás, amit Microsoft szerint részben versenyzö cégek gerjesztenek, és különben is pénz még nem váltott kezet.

Van-e konfliktus valóban?

Rick Jelliffe, az ausztráliai szerkesztö, aki többször is írt a Wikipédián (még magáról is 2005-ben), kijelentette, hogy nem ismerte azelött az érdekfejlesztéssel kapcsolatos Wikipédia irányelveket, de  Microsoft megbizatása nem jelenti azt, hogy ö a szabványokra vonatkozóa cikkeket tárgyilagosan ne szerkeszthesse, mert az az ISO szervezetnek javasolt Ecma szabványról szólt, és abban nem volt semmi Microsoft árúval kapcsolatosos. Tim Bray arra törekszik, hogy az Ecma International cég  Office Open XML (or OOXML szabványával szemben  az ISO a Sun Microsystem szabványát fogadja el nemzetközileg. Ö, aki egyébként az ausztráliaival jó barátságban van azt jelentette ki, hogy ámbár tudja, hogy Jelliffe semlegessége általánosságban vitathatatlan, ebben a kérdésben nagyon téved. Szerinte az ISO szabványpiszkozatot Microsoft írta és nem kellett volna elfogadni.

Mellék-eredmény
 
Egy Microsoft alkalmazott elhatározta, hogy egy cikken egy részrehajló próbaszerkesztést  tesz. A szerkesztés  a cikk  eredeti szerkesztöjét jól felmérgesítette. Ehhez egy másik szerkesztö azt adta hozzá, hogy úgy néz ki hogy ma már a valóság  is eladható!.

4. WikiVilág képes humoros kis cikkje:Mi a Hyperthymesia (hipertimézia?)

A kis cikk rajzokkal illusztrálja a hipertimézia esetét, ami egy olyan egyén jellemzö tulajdonsága, aki életfolyamatának triviális (lényegtelen) eseményeire és az azokra vonatkozó adatok gyüjteményére világosan emlékszik. Egy ilyen, hipertimézikus egyén emlékszik a naptár napjaihoz füzödö általa átélt eseményekre, milyen volt az idö, mit reggelizett, hova ment, mit csinált stb. Egy teljesen hipertimézikus egyénböl eddig csak egy AJ nevü nö volt, akinek 1978-ban, 12 éves korában jött tudomására ez a tulajdonsága, és 1980-tól kezdve minden egyes nap magához füzödö eseményeire emlékszik.

5. Ujságok, jegyzetek.A nyomozótanácsot feloszlatták, mérföldkövek  Ral315 írja

A nyomozótanácsot feloszlatták egy másik eszközzel, a személyes támadási falitáblával egyetemben.

Röviden, nyelvek lefordítása nélkül

English Wikipedia 1.6 millió cikk
Hungarian Wikibooks 2000 könyv modul
Marathi Wikipedia  16,000 összlap
Cantonese Wikipedia 2,000 cikk
Belarusian Wikipedia 6,000 cikk
 
6. Kiválóság és adminisztráció

Minden héten egyes cikkek a kiváló cikk, kiváló portál, kiváló kép jelzöjét kapják. Ezenkívül az angol adminisztrátori kinevezéseiröl is olvashatsz az eredeti Wikipedia Signpost lapjain.

7. Rendszerhibajavítás és müködtetési hírek
Ennek az újságcikknek a tartalmát jobb angolul megnézni olyanoknak akiknek szaktudása van a rendszerfejlesztésben és müködtetésben. Ezeket lásd az eredet angol Wikipedia Signposton

8. Jelentés hosszas egyeztetési ülésekr?l
Ez az újságcikk a fegyelmi Arbitráló Bizottság tárgyalásairól és azok eredményeir?l szól. Ez hosszas de talán unalmas is az átlag olvasónak.

A legjobbakat,  LBB




The DIFFICULT we do at once ! The IMOSSIBLE takes a bit longer (Churchill)


    

 
The DIFFICULT we do at once ! The IMOSSIBLE takes a bit longer (Churchill)


Découvrez une nouvelle façon d'obtenir des réponses ŕ toutes vos questions ! Profitez des connaissances, des opinions et des expériences des internautes sur Yahoo! Questions/Réponses.