Преузми месечник


Активности Викимедије Србије у јануару 2022. 

Замислите свет у коме свака особа на планети има слободан приступ целокупном људском знању. То је оно на чему ми радимо.

Образовни програм

  • Викимедија Србије је учествовала на Државном семинару Друштва математичара Србије. Небојша Ратковић, менаџер образовног програма, је одржао презентацију Википедија као средство за вредновање исхода учења на часовима математике и информатике.

  • Одржана је презентација студентских радова на Википедији у оквиру предмета Преводне технологије на Мастер студијама конференцијског, стручног и аудио-визуелног превођења Филолошког факултета Универзитета у Београду.

  • Обновљена је сарадња са Факултетом организационих наука Универзитета у Београду. У оквиру ове сарадње студенти и студенткиње ће преводити чланке са Википедије на енглеском.

  • Договорен је наставак сарадње са ОШ Јован Стерија Поповићу оквиру које ће ученици писати чланке на Викикњигама. Радионице ће бити одржане током фебруара 2022.

  • Викимедија Србије је добила позив да учествује на догађају који организује Заједница Викимедијанаца у Валенсији у оквиру пројекта Reading Wikipedia in the Classroom. Догађај ће послужити приказивању примера добре праксе које се у школама реализују у Мароку, Србији, Португалу и Баскији. Циљ је добијање подршке локалне владе у Валенсији за даље шириње оваквих програма у региону.

О програму

ГЛАМ програм

  • Викимедија Србије у сарадњи са Универзитетском библиотеком „Светозар Марковић”, Библиотеком града Београда и Викимедијином Заједницом Републике Српске учествује у #1Lib1Ref Кампањи уређивања референци. Током јануара, одржане су две радионице, док је на Википедији на српском језику додато 8547 референци. За најбоље уреднике кампање су припремљене награде од стране Викимедије Србије и Задужбине Викимедија.

  • Color Media Communications је донирала 63 фотографије за илустрацију чланака о њиховим манифестацијама.
О програму

Подршка заједници

  • Викимедија Србије је током јануара покренула пројекте који су прихваћени на конкурсу 2021/2022. и који су сада званично део годишњег плана. На конкурс је пристигло 20, а одобрено је 8 предлога о којима можете прочитати на сајту Викимедије Србије.

  • Викимедија Србије је организовала тренинг који је члановима и чланицама организације, као и уредницима и уредницама Википедије помогао у погледу стицања и унапређивања вештине вођења тренинга. Тренинг је одржан онлајн, 23. јануара, од 13 до 17 часова.

  • Процес регрутације и селекције нове запослене особе је био актуелан у јануару, а избор новог/е менаџера/ке за пројекте разноликости биће готов током фебруара. На конкурс се пријавило скоро 300 кандидата и кандидаткиња.

  • Викимедија Србије је расписала конкурс за доделу средстава ради реализације пројеката из области слободног знања и културе. Конкурс је посвећен пројектима мањег обима (износ до 500 евра) за које постоји могућност раста у дугорочне и одрживе пројекте. Пријаве су отворене до 25. фебруара 2022. године.
О програму

Медији

Такмичење додавања референци на Википедији од 15. јануара до 5. фебруара 2022 — Данас, РТВ, Танјуг, Rebelgrade.

За емисију „Ухвати дан” Радио Београда 1, на тему такмичења додавања референци на Википедији говорила је Горана Гомирац из Викимедије Србије.

Викимедија Србије отвара позив за доделу микрогрантова — Омладинске новине, Стартуј, youth.rs, Орадио.

У оквиру дневника ТВ Пирот емитован је прилог о реализацији пројекта „Википедијанац стажиста” у Народној библиотеци Пирот.


Викитривиа, игра за љубитеље историје — PC Press, Орадио.

Вести из света

У целом свету обележен је рођендан Википедије познат и као Дан Википедије. 21. рођендан највеће онлајн слободне енциклопедији неки су обележили окупљањем, док су други имали онлајн активности. Викимедија Србије је нажалост отказала догађај који је био планиран, због неповољне епидемиолошке ситуације.

У јануару је најављен Black WikiHistory Month који ће бити одржан у фебруару, а састојаће се из низа акција у циљу писања чланака, постављања фотографија и увећавања слободног садржаја који се односи на историју црнаца у Сједињеним Државама и широм света.

Желиш да волонтираш у нашој организацији?