Преузми месечник


Активности Викимедије Србије у децембру 2022. 

Замислите свет у коме свака особа на планети има слободан приступ целокупном људском знању. То је оно на чему ми радимо.

Образовни програм

  • Одржана је радионица мастер студентима Филолошког факултета у Београду у оквиру предмета Преводне технологије. Студенти ће се бавити тестирањем аутоматског преводиоца на Википедији, након чега ће исправљати чланке, а своје закључке и препоруке по питању аутоматског превођења ће приказати у форми презентација.

  • Сања Јечменица, наставница ОШ „Јован Стерија Поповић”, је добила другу награду на конкурсу Сазнали на семинару – применили у пракси  који је објављен на сајту Завода за унапређивање образовања и васпитања Републике Србије. Награда је добијена за пројекат „Викијуниор књиге” који је Сања реализовала током претходне школске године.

  • Одржан је акредитовани семинар у ОШ „Олга Милошевић” у Смедеревској Паланци. На семинару је присуствовало 22 наставника из ове школе и ОШ„Вук Караџић” из Смедеревске Паланке.

  • Одржана је друга радионица ученицима ЕТШ „Никола Тесла” у Београду. Радионица је одржана у оквиру предмета Пословна комуникација.

  • Настављено је учествовање Викимедије Србије у програму менторства које организује корисничка група Википедија и образовање.

  • Одржани су индивидуални састанци са Вики амбасадорима у циљу планирања наредне календарске године и дефинисања њиховог даљег ангажовања.

О програму

ГЛАМ програм

  • Викимедија Србије је организовала акцију унапређења културног наслеђа на Википодацима. Током Културног наслеђа на Википодацима 4 учествовало је 6 уредника и додато је скоро 3.750 својстава у скоро две хиљаде ставки. Поузданост Википодатака је унапређена са 218 додатих референци. Уредници су у знак захвалности добили споменице, а највреднији су освојили ваучер за књиге.

  • У сарадњи са Задужбином Викимедија, Викимедија Србије је радила на припреми јануарске #1Lib1Ref кампање уређивања референци за ЦЕЕ регион.

  • Успешност уређивачких маратона у организацији Вики библиотекара је приказана и у публикацији Еразмус+ под називом „Унапређење сарадње између академских и јавних библиотеке за ЦеОС у југоисточној Европи” (стр. 19-21). Поред уређивачких маратона, приказани су и други успешни примери активности Универзитетске библиотеке „Светозар Марковић”, а Викимедија Србије је окарактерисана као једна од најактивнијих Викимедија у свету.

О програму

Подршка заједници

  • Викимедија Србије се по други пут придружила глобалној кампањи #SheSaid коју је покренула иницијатива Вики воли жене и која има за циљ повећање видљивости жена кроз креирање или допуну цитата чије су оне ауторке. Кампања је трајала од 25. новембра до 20. децембра и у оквиру ње су остварени изванредни резултати који су надмашили сва очекивања. 13 уредница и уредника је направило или допунило чак 202 стране на Викициату. са 1781 цитатом. Више о успеху кампање можете сазнати на страници догађаја. Највећи допринос су пружили Жана Гњатовић, Николина Шепић, Зоран Филиповић, Бојан Цветановић и Емилија Кнежевић.

  • Викимедија Србије је у периоду од 3. до 10. децембра по трећи пут организовала иуређивачки маратон поводом Међународног дана особа са инвалидитетом. Маратон је имао за циљ да се да допринос повећању видљивости особа са инвалидитетом и да се подстакне ширење слободног знања о проблемима и баријерама са којима се ова друштвена група сусреће. У оквиру маратона 4 уредника и уредница је написало 37 чланака, док је један чланак допуњен. Највећи допринос остварио је уредник Intermedichbo. Током маратона је организована и обука уређивања Википедије за представнике и представнице Форума младих са инвалидитетом.

  • Двадесет осма ванредна седница Скупштине одржана је 4. децембра 2022. године у просторијама канцеларије Викимедије Србије. Седници је присуствовало 8 редовних чланова. Милена Миленковић је на седници изабрана за чланицу Управног одбора у двогодишњем мандату. Скупштина је на овој седници усвојила: Правилник о начину евидентирања, класификовања, архивирања и чувања архивске грађе и документарног материјала; Правилник о начину евидентирања, заштите и коришћења електронских докумената; Листу категорија архивске грађе и документарног материјала са роковима чувања.

  • Викимедија Србије прославила је 17 година постојања, током којих је радила на прикупљању и ослобађању знања кроз бројне сарадње са образовним институцијама и институцијама културе, али и кроз рад са појединцима и сличним невладиним организацијама. Прослава се одржала у просторијама организације, симболично на Дан волонтера, 5. децембра, а током исте гости су могли да погледају победничке слике са овогодишњег такмичења Вики воли споменике у Србији. На рођедану је додељена награда за најбољи пројекат у години - wikiELTec. 

  • Проглашени су победници такмичења на Википедији у писању чланака поводом Светског првенства у фудбалу. Учесници су написали и допунили 76 чланака о фудбалерима, стадионима, светским првенствима, али и разним књигама посвећеним овој теми. Током такмичења унето је преко два милиона бајтова на Википедију на српском језику. Прво место освојио је корисник Sadko, друго место заузео је Јован 99, док ће трећу награду добити Boja02.

  • Викимедија Србије поднела је годишњи план за 2023. годину, који је почетком године одобрен. Детаљан годишњи план доступан је на српском и енглеском језику.

О програму

Медији

  • У ОШ „Олга Милошевић” реализован семинар „Примена онлајн вики алата у настави и учењу” - ТВ Јасеница.

  • Уређивачки маратон поводом Међународног дана особа са инвалидитетом - Огледалце.

  • Проєкт „Женски мировни активизем у Сербиї“ на Википедиї - Руске слово (текст на русинском језику).

  • Александар Живковић, уредник и администратор Википедије на српском језику, одржао је предавање под називом „Википедија као релевантни извор информација – да или не” поводом обележавања Дана школе и шест деценија постојања Гимназије „Стеван Јаковљевић” у Власотинцу - Медија центар 016

  • Због Србије и Косова подижу се заштите на Википедији - Радио Слободна Европа, Данас, Аутономија.

Вести из света

  • Организација Еду Вики конференције је у току. У децембру су одржани интерни састанци Еду групе, али и састанци са Викимедијом Србије која ће бити локални организатор. Осим логистичких припрема, група је радила на оснивању Комисије за доделу стипендија, али и објављивања позива за пријаву учесника. Више детаља доступно је на мета страни догађаја.

  • У децембру је са радом кренула ЦЕЕ хаб координаторка, Барбара Клен. Одржани су и редовни састанци хаба, на којима су представљене тренутне и будуће активности. У наредном периоду извршиће се процес запошљавања још једне особе. 

Желиш да волонтираш у нашој организацији?