Преузми месечник


Активности Викимедије Србије у фебруару 2023. 

Замислите свет у коме свака особа на планети има слободан приступ целокупном људском знању. То је оно на чему ми радимо.

Образовни програм

  • Одржана је завршна радионица у сарадњи са Филолошким факултетом на предмету Преводне технологије. На радионици су студенти и студенткиње имали прилику да презентују своје радове и закључке до којих су дошли користећи аутоматско превођење на Википедији. 

  • У наставку сарадње са Деветом гимназијом у Београду одржане су три радионице током којих је 45 ученика научило уређивање Википедије. Ученици ће писати чланке у оквиру предмета Информатика.

  • Одржана је радионица ученицима ОШ Владислав Петковић Дис у Београду. Ученици више различитих одељења ће чланке писати на тему матерњег језика.

  • Одржана је радионица студентима Математичког факултета у Београду у оквиру предмета Зететика. Током марта још једна група студената ће имати прилику да научи како се уређује Википедија.

  • Заказан је акредитовани семинар за наставнике за 25. март у сарадњи са Институтом за модерно образовање у Београду.

О програму

ГЛАМ програм

  • Завршена је #1Lib1Ref кампања уређивања референци која је довела Википедију на српском језику на прво месту међу Вики заједницама! Унето је преко 12 хиљада референци, а учествовало је 38 уредника. Од почетка нашег учешћа у овој кампањи, 2018. године, на Википедију на српском језику је унето преко 46 хиљада референци укупно. Успех ове кампање показује и то што се међу пет најбољих уредника кампање, налазе и три уреднице Википедије на српском језику.

  • #1Lib1Ref кампања на нивоу Средње и Источне Европе је показала да иде успешним током. Од пет најуспешнијих пројеката, чак су четири из ЦЕЕ региона и то Википедија на српском, пољском, румунском и македонском језику. Током године ће се континуирано радити на развоју кампање.

О програму

Програм разноликости

  • Викимедија Србије је расписала нови круг конкурса за доделу средстава ради реализације пројеката мањег обима, из области слободног знања и културе који је трајао до 26. фебруара. У оквиру конкурса је пристигло 21 предлог, а коначни резултати и прихваћени пројекти ће бити познати средином марта.

  • Викимедија Србије је у фебруару радила и на организовању шесте по реду Викигеп кампање у сарадњи са Викимедијином заједницом Републике Српске, ГЛАМ Македонијом и заједницом уредника и уредница на Википедији на босанском језику. Први у низу догађаја у оквиру ове кампање биће уређивачки маратон који ће трајати од 6. до 12. марта. 

  • У фебруару је отворен позив за учешће на седмој Викилајв конференцији која ће се одржати 1. и 2. априла 2023, у Српско-корејском информатичко приступном центру (СКИП), у Београду. Сви заинтересовани су могли да се пријаве и тако буду део конференције као учесник, предавач и/или волонтер до 1. марта. Тренутно је у току селекција учесника.

  • Викимедија Србије је у среду, 22. фебруара, заједно са заједницом и партнерима, прославила 20 година постојања Википедије на српском језику. Две деценије постојања пројекта, волонтерског рада и времена, многобројних чланака и слободног садржаја, обележене су у Српско-корејском информатичко приступном (СКИП) центру, у оквиру Министарства државне управе и локалне самоуправе.

О програму

Медији

Вести из света

  • Отворен је позив за слање предлога сесија за Викиманију 2023. Сви заинтересовани више информација могу прочитати на дифу, а рок за достављање презентација је 28. март.

  • У фебруару су одржана два састанка ЦЕЕ хаба. На састанцима се говорило о комуникационим каналима, о виду подршке који хаб може пружити заједницама, као и о предстојећем састанку који ће бити одржан у Загребу, 31. марта и 1. априла. 

  • Задужбина Викимедија одржала је три састанка на којима је представила креирање новог процеса подношења годишњих планова. План је да се до јула осмисли нови формулар за годишњи план, чиме би сам процес био олакшан за афилијације.

Желиш да волонтираш у нашој организацији?