Преузми месечник


Активности Викимедије Србије у марту 2022. 

Замислите свет у коме свака особа на планети има слободан приступ целокупном људском знању. То је оно на чему ми радимо.

Образовни програм

  • Одржане су радионице студентима на Математичком факултету у Београду у оквиру предмета Зететика и Историја и филозофија рачунарства.

  • У оквиру предмета Анализа друштвених мрежа, одржали смо радионице студентима Високе школе електротехнике и рачунарства у Београду којима је присуствовало око 250 студената и студенткиња.

  • Представљен је Образовни програм Викимедије Србије и наше искуство у програму менторства које је организовала корисничка група Wikipedia and Education. На састанку поменуте корисничке групе менаџер образовног програма Викимедије Србије је одржао презентацију и одговарао на питања присутних. 

  • Учествовали смо на састанку тима EWOC Community Specialist који је формирао Еду тим Задужбине, а у циљу јачања глобалних ЕДУ активности и повезивању огранака и корисничких група.

  • У оквиру предмета енглески језик, одржали смо радионице уређивања Википедије студентима Факултета организационих наука у Београду који ће имати задатак да вежбају превођење чланака са енглеског на српски језик.

  • Одржано је пет радионица ученицима ОШ „Јован Стерија Поповић” у Београду током којих су уносили текстове на Викикњиге, у оквиру пројекта којим координише наставница информатике и математике.

О програму

ГЛАМ програм

  • Након другог месеца стажирања у Задужбини Илије М. Коларца, илустровано је 76 чланака и постављено 411 датотека. Велики број тих датотека је дигитализован, и захваљујући овом пројекту, по први пут доступан јавности. Међу овим датотекама се налази тестамент Илије Коларца, програми изведби многобројних уметника, као и књиге које нас упознавају са уметничком сценом Београда у међуратном периоду. Стажирање ће трајати и током априла. 

  • Започето је стажирање у Српској академији наука и уметности. Током првог месеца пројекта написано је 14 чланака о члановима САНУ-а, допуњено 23, док је дигитализовано 69 датотека, од којих су многе библиографије, као и видео аутобиографије, које су ослобођене по први пут током овог стажирања. 

  • Одржан је уређивачки маратон у сарадњи са Српском академијом наука и уметности од 25. марта до 1. априла. Захваљујући маратону, 10 учесника написало је 60 нових чланака о члановима САНУ-а, огранцима, Дану Српске академије наука и уметности и бројним другима сродним темама.

О програму

Подршка заједници

  • Викимедија Србије и Викимедијина заједница Републике Српске у сарадњи са Викимедијом Шведске организовале су низ активности у оквиру глобалне Викигеп кампања која за циљ има смањење родног јаза на Википедији. Први догађај у оквиру кампање био је уређивачки маратон који је трајао од 5. до 15. марта. У оквиру маратона 20 учесника написало је 80 и допунило 4 чланка на Википедији на српском. Први пут се кампањи придружила и Википедија на босанском језику, која је у овој акцији постала богатија за 36 нових биографија жена. У оквиру Викигеп кампање организована је и посета изложби Великанке српске културе у Дому Јеврема Грујића. 

  • Током трајања конкурса за доделу микрогрантова примљено је 11 предлога пројеката, од којих је 7 прихваћено. Са вођама пројеката потписани су уговори и реализација пројеката је започета.

  • Покренуто је такмичење на Википедији ЦЕЕ Пролеће 2022. Викимедија Србије и Викимедијанци из Републике Српске на Википедији на српском језику организују осмо по реду такмичење у писању нових и допуњавању постојећих чланака о земљама Средње и Источне Европе, као и разноврсним темама које су на одређен начин повезане са овим земљама (историја, музика, наука, спорт, економија и сл). Такмичење симболично почиње 21. марта и траје до 31. маја, а у њему учествује преко 20 заједница из Средње и Источне Европе. 

  • Након две године паузе, Викимедија Србије организује Викилајв конференцију која ће се одржати 28. и 29. маја 2022, у Српско-корејском информатичко приступном центру (СКИП), у Београду. Уколико сте заинтересовани да будете део конференције као учесник, предавач и/или волонтер, позивамо вас да се пријавите до 14. априла и уђете у избор за добијање стипендије која покрива трошкове пута, смештаја и хране. 

  • У сусрет Светском дану Рома Викимедија Србије у сарадњи са Викимедијином заједницом из Републике Српске, радила је на организацији трећег међународног уређивачког маратона. Маратон ће за тему имати идентитет, историју, културу и права Рома, а трајаће од 1. до 8. априла. Поред писања нових чланака на Википедији, охрабрујемо и допуњавање већ постојећих чланака, које учесници могу обогатити новим, провереним референцама или илустровати релевантним фотографијама. 

  • Покренута је међународна сарадња са Викимедијом Немачке и Импакт хабом, у оквиру које ће бити реализован Wikimedia Accelerator UNLOCK, који представља програм пружања подршке иновативним пројектима са циљем ширења слободног знања, али и промоције и развоја нових технологија које могу допринети бољој доступности знања. Позив за подношење пројеката је отворен и трајаће до 29. маја 2022, а ове године UNLOCK ће бити усмерен на Западни Балкан (Србија, Босна и Херцеговина, Црна Гора, Северна Македонија и Албанија) и на земље у којима се говори немачки (Немачка, Аустрија, Швајцарска).

  • Годишњи извештај Викимедије Србије је постављен на мету и доступан је на овом линку

О програму

Медији

Вести из света

  • Задужбина Викимедија је најавила укидање забране одржавања међународних догађаја, конференција и окупљања у складу са локалним епидемиолошким препорукама.

  • Развијен је нови векторски десктоп приказ МедијаВики софтвера за Викимедијине пројекте који за циљ има лакше сналажење уредника и читалаца. На овим изменама рађено је током претходне две године и очекује се примена у свим језичким верзијама свих Викимедијиних пројеката. До сада су тестиране на великим пројектима попут Википедије на француском, као и на пројектима који не користе латинично писмо или нису Википедија.

Желиш да волонтираш у нашој организацији?