Poštovani!
Želela sam samo da Vam skrenem pažnju na informacije koje stoje vezano za značenje "Velentina", samog i samog vetog Trifuna.
Naime, pišem iz jedne Beogradske redakcije, radili smo istraživanje, na kraju naletele na pogrešne informacije, koje su date.
Nasuprot onome sto se danas misli, Dan zaljubljenih je zapravo prastari praznik - 14. februar stari Rimljani su slavili boga Fauna, zastitnika pastira.

Pri tome bi kao blagoslov za srecnu i bogatu ljubav zaljubljeni par prskali krvlju zrtvenog jareta. U hriscanskoj epohi Valentin, mucenik iz III veka n.e. bio je svetitelj koga su postovale mlade devojke nesrecne u ljubavi. Kada je imperator Klaudijus II odlucio da su neozenjeni muskarci bolji vojnici od onih koji imaju zene i porodicu, zabranio je brak mladim muskarcima koji bi bili njegovi potencijalni vojnici.

Valentin je uvideo koliku nepravdu ovim svojim postupkom cini imperator, pa je resio da i pored svega nastavi da vencava mlade ljubavnike u tajnosti. Kada su ove njegove aktivnosti bile otkrivene, Klaudijus je naredio da ga ubiju. Ubijen je 14. februara 269. godine nove ere. Legenda kaze da je Valentin pre smrti poslao oprostajnu poruku slepoj tamnicarovoj cerki – u pismu je bio zuti safran sa potpisom „od tvog Valentina u znak zahvalnosti za toplini koju je pokazala prema njemu“. Dogodilo se cudo i devojka je progledala. Od tada potice poznata tradicija da muskarci pisu zenama slatke poruke.

Sv. Trifun

Poreklo praznika je mozda ipak obavijeno velom tajni, ali to ne sprecava ljude da veruju da je Valentin bio heroj, jedna jako znacajna, i iznad svega, romanticna figura. U pravoslavnom kalendaru, ovaj dan pripada sv. Trifunu.

 

Možda su moja istraživanja bila pogrešna, ne znam, ispravite me. Samo sam htela da skrenem, pažnju.

Veliki pozdrav.