Па ако је све у јавном власништву на ДНБС, откуд ово онда... Мислим да овдје нешто не штима, јесте да ће се у многим случајевима радити о дјелима која су у јавном власништву, али не разумијем ову контрадикторност... Овдје они полажу право на дистрибуцију, размјену, комерцијалну употребу и сл. Окачити било који од тих фајлова на Википедију, значи размјењивати их, дистрибуирати и дозволити комерцијалну употребу..., још се одричу дговорности у 4. тачки... То може да значи, ако су они грешком објавили нешто и неко полаже касније ауторско или власничко право на то нешто, они са себе скидају одговорност. У ствари они као ”издавач” (јер тако себе квалификују), могу да промјене правила игре за своје дигитализоване копије дјела у јавном власништву..., али не и за оригинална дјела... Сад то је мало иронично пошто они посједују ту оригиналну грађу, која је у јавном власништву и било ко од нас би имао легитимно право да оде у њихову архиву, направи копије оригинала и дистрибује их како жели и под условима које одреди. Али овдје се не ради о томе, него о њиховим дигитализованим копијама те грађе, те стога имају право да одреде правила... У сваком случају, неразумно... с моје тачке гледишта... :)

Дигитализована грађа из колекција Народне библиотеке Србије представља јавно национално добро. Уколико сматрате да су Ваша ауторска права нарушена молимо Вас да нам се обратите на адресу ...имејл... како би та неправилност била исправљена.

1. Сви фајлови се бесплатно могу користити ако се при томе не остварује материјална добит.

2. Коришћење које са собом повлачи било какву материјалну корист дозвољено је само уз писмену сагласност Народне библиотеке Србије (у даљем тексту "издавач").

3. Свака употреба фајлова у оквиру служби правних субјеката или за њихове потребе сматра се комерцијалном. Уколико је правни субјект непрофитабилна организација, може од издавача тражити писмену сагласност за бесплатну употребу фајлова. На издавачу је да одлучи да ли ће ову сагласност дати.

4. Забрањено је на било који начин дистрибуирати, размењивати, продавати и мењати фајлове преузете са овог сервера без писмене сагласности издавача.

5. У случају примене фајлова преузетих са овог сервера, обавезно је у оквиру пројекта у коме су исти примењени навести адресу са које је фајл преузет: http://www.digital.nbs.bg.ac.yu.

6. Фајлови се дају на употребу такви какви су и преузимате их на властиту одговорност. Издавач не може на себе преузети одговорност за било какву штету коју употреба ових фајлова посредно или непосредно проузрокује.

Славен

El 21/03/2007, a las 22:04, Nikola Smolenski escribió:

On Wednesday 21 March 2007 18:14, Slaven Kosanovic wrote:
Naravno da kopije, skenovi, itd, nisu originalno autorsko djelo.
Zakoni nekih evropskih drzava (Spanija na primjer, a vjerovatno i kod
nas, mada trebalo bi se raspitati), dozvoljavaju pravljenje kopija
originalnih djela za privatne svrhe, ali samo za privatne svrhe i ne
za distribuciju, ili objavljivanje istih bilo gdje, recimo Internetu.

Ovo nema veze sa tim, vec sa kopijama dela u javnom vlasnistvu.

Ту причу сам почео да бих разјаснио појмове које сам желио да разјасним, а не као аргументацију за конкретан случај са НБС...

_______________________________________________
Wikimediasr-l mailing list
Wikimediasr-l@lists.wikimedia.org
http://lists.wikimedia.org/mailman/listinfo/wikimediasr-l