Преузми месечник


Активности Викимедије Србије у априлу 2023. 

Замислите свет у коме свака особа на планети има слободан приступ целокупном људском знању. То је оно на чему ми радимо.

Образовни програм

  • Одржана је последња радионицу у Деветој гимназији у овој школској години. Радионица је одржана ученицима ИТ смера који ће Викимедију уређивати користећи Вики синтаксу.

  • Започет је програм праксе који Викимедија Србије организује са Центром за развој каријере Филозофског факултета у Београду. Пракса траје 6 недеља и за то време студенти имају прилику да прођу радионице уређивања Википедије, Викимедијине Оставе и Википодатака.

О програму

ГЛАМ програм

  • Током Викилајв конференције су кроз панел дискусије представљене сарадње Викимедије Србије са институцијама културе и значај Вики пројеката за видљивост културног наслеђа, као и пројекат Википедијанац стажиста. 

  • Током априла је рађено на планирању активности поводом глобалне акције Вики воли нематеријално културно наслеђе

  • У оквиру Вики библиотекара је одржан акредитовани семинар у библиотеци „Глигорије Возаровић" у Сремској Митровици.

О програму

Програм разноликости

  • Седма по реду конференција уредника и уредница Википедије одржана је у Београду 1. и 2. априла, у Српско-корејском Информатичко приступном центру. Овогодишњи Викилајв био је у знаку 20 година Википедије на српском језику, а догађај је покрио многобројне теме о техничким новинама на Википедији, дигитализацији, моделима коришћења Википедије у институцијама културе и образовним институцијама, као и пројектне моделе из региона. 

  • Викимедија Србије је у сарадњи са Викимедијином заједницом Републике Српске организовала четврти међународни уређивачки маратон поводом Светског дана Рома ко је трајао од 3. до 9. априла. Маратон је за тему имао идентитет, историју, културу и права Рома, а поред писања нових, уредници и уреднице су били охрабрени да допуњују постојеће чланке новим информацијама или релевантним референцама и/или да их илуструју фотографијама. Маратону су се придружиле корисничке групе на македонском, грчком, албанском, мађарском, босанском и српскохрватском језику, као и Викимедија Шпаније и Викимедија Финске. Током маратона на Википедији на српском језику, 7 уредника и уредница написало je 30 нових чланака. 

  • У априлу је рађено на организовању маратона о људским правима и животној средини у оквиру глобалне кампање #WikiForHumanRights који ће трајати од 8. до 14. маја. Кампања има за циљ повећање видљивости садржаја о људским правима, а ове године се између осталог фокусира на право на здраву и одрживу животну средину. 

  • Викимедија Србије је поново остварила сарадњу са Викимедијом Немачке, а поводом пројекта Re-imagining UNLOCK. Тим је ојачан Викимедијанцима из Танзаније, Кеније и Уганде. Предлог пројекта је поднет и очекује се одговор од тима Задужбине одговорног за грантове намењене за имплементацију стратегије покрета.

  • Невена Рудинац и Ивана Маџаревић учествовале су у сесији програма Let’s connect, која се односила на ретенцију уредника на Викимедијиним пројектима.

О програму

Медији

Вести из света

  • Седница Скупштине Викимедије Европе одржаће се у Прагу 9. и 10. јуна 2023. Агенда седнице доступна је на мета страни. Викимедија Европе жели да има значајнију улогу у обликовању европских регулатива у погледу слободног знања, приступа информацијама и слободе изражавања. Викимедија Србије је у процесу уласка у ову мрежу.

  • Припремe за Еду Вики конференцију су у току. У априлу је објављен позив за учеснике из Србије. Сви заинтересовани су могли да се пријаве до 7. маја.

  • Током априла одржана су два састанка ЦЕЕ хаба током којих су разматране многе теме. Једна од таквих је ЦЕЕ месечник, који је од априла поново активан. Такође, хаб је остварио сарадњу са Let’s connect групом са којом су покренули низ сесија у вези са едукацијом на различите теме.

Желиш да волонтираш у нашој организацији?