Пошто се није појавило на другим местима, користим прилику да овде пренесем краћу вест

Fondacija Wikimedia traga za novim talentima

stana - 15. oktobar 2007.

Fondacija Wikimedia, izdavač popularne mrežne enciklopedije Wikipedia, saopštila je da će do početka iduće godine preseliti svoje sedište iz Petersburga na Floridi, u San Francisko. Predstavnici Vikimedije su taj potez obrazložili namerom Fondacije da bude bliže središtu IT zbivanja u SAD: „San Francisko je jedan od centara visoke tehnologije u SAD, sa brojnim značajnim IT kompanijama, najboljim univerzitetima i poznatim svetskim medijima. Želimo da budemo što bliže tim važnim resursima". Predstavnici Vikimedije su naveli da je kao buduće sedište Fondacije razmatrano šest gradova u SAD, a San Francisko je odabran zbog toga što se u njegovoj blizini nalaze sedišta kompanija kao što su Oracle, Cisco Systems, Hewlett-Packard ili Sun Microsystems.

Zanimljivo je da Fondacija Wikimedia i dalje ima samo šest stalno zaposlenih, iako je poslednjih godina značajno povećala broj svojih saradnika. Prema rečima predstavnika Fondacije, nakon preseljenja u San Francisko, određene funkcije u Fondaciji će biti pretvorene u stalne i na tim radnim mestima će biti zaposlene nove osobe sa punim radnim vremenom. Primera radi, biće raspisan konkurs za glavnog izvršnog rukovodioca i glavnog tehničkog rukovodioca Fondacije.

Fondacija Wikimedia upravlja sa nekoliko internet prezentacija, od kojih je svakako najpoznatija mrežna enciklopedija Wikipedia, u kojoj se trenutno nalazi 8.000.000 članaka na oko 250 svetskih jezika, dok se u njenom ogranku Wikimedia Commons nalazi oko milion fotografija i video odlomaka, čije preuzimanje je besplatno. (Mikro Online)