Преузми месечник


Активности Викимедије Србије у јулу 2023. 

Замислите свет у коме свака особа на планети има слободан приступ целокупном људском знању. То је оно на чему ми радимо.

Образовни програм

  • Одржан је Еду Вики камп од 24 - 27. јула у Сремским Карловцима. Учествовало је 17 студената и студенткиња из различитих делова Србије. Током кампа су учесници имали прилику да се упознају са програмима и пројектима Викимедија Србије, али и да усаврше своје вештине које ће им помоћи у даљем волонтерском ангажовању у Викимедији Србије. 

  • Завршен је пројекат Википедија у школама у свим образовним институцијама са којима је Викимедија Србије имала сарадњу током протекле школске године. Током јула и августа биће прегледани сви радови ученика и студената на Вики прјектима.

  • Реализоване су активности које се односе на прегледање семинарских радова из текућег полугодишта/семестра, рачунање метрика пројеката и планирање активности од септембра 2023. године.

  • У оквиру активности WikiCelebrate, Задужбина Викимедија је објавила текст на Мети о Сари Хорват, волонтерки Викимедије Србије која превасходно помаже у реализацији образовних активности.

О програму

ГЛАМ програм

  • Завршено је стажирање у Удружењу за уметност, културу и међународну сарадњу Адлигат. Током стажирања написано је 12 нових чланака, 2 су допуњена, док је 38 чланака илустровано. Током овог стажирања је постављен највећи број датотека у свим досадашњим стажирањима. Постављено је чак 1.375 датотека. Међу тим датотекама се налазе фотографије са Титових дипломатских посета, фотографије важних културно-историјских личности, фотографије легата Анте Илића и Стане Павлича, као и бројне фотографије знаменитих места из Египта.

О програму

Програм разноликости

  • Викимедија Србије је покренула истраживачки пројекат који има за циљ да открије шта подстиче уреднике и уреднице да доприносе на Википедији, а шта их демотивише. Ово истраживање је усмерено на боље разумевање потреба и проблема заједнице. У склопу истраживања састављен је кратак упитник који можете попунити до 13. августа. 

  • У јулу је рађено и на организовању такмичења Вики чланци траже илустрације (Wikipedia Pages Wanting Photos), годишње акције у којој википедијанци на свим језичким верзијама Википедије додају фотографије у чланцима на Википедији, којима недостаје илустрација. Циљ је промовисање употребе дигиталних мултимедијалних датотека, које су прикупљене током различитих фото такмичења и фото-тура које организује заједница Викимедије, у чланцима на Википедији. Акција ће трајати од 1. до 31. августа 2023.

  • У оквиру процеса израде стратегије припремљена је евалуација тренутне стратегије, уз помоћ фидбека заједнице, усклађивање рада организације са стратешким препорукама покрета, као и потребне анализе интерног и екстерног окружења. Први нацрт стратегије биће објављен половином августа.

О програму

Медији

  • Емисија „Корак ка науци” Радио Београда 1, емитована 27. јула 2023. године, у потпуности је била посвећена Еду Вики кампу који се ове године одржао у Сремским Карловцима. 

  • Викимедија Србије: Кликом до више знања — Политика (страна 23 штампаног додатка на дан 30.07.2023. године).

Вести из света

  • Викимедија Србије део је InnoLab пројекта, заједно са Викимедијом Немачке и Викимедијиним заједницама Кеније, Танзаније и Уганде. Током јула обављено је неколико радних састанака, на којима су филтриране идеје за које ће бити креирани прототипи, а исте ће бити представљене на Викиманији.

  • У оквиру Лец конектпрограма одржавани су редовни састанци радне групе. Одржане су и три Клинике за учење. Прва клиника је била посвећена мотивисању волонтера, друга одржавању добрих радних услова за викимедијанце, док је трећа одржана ради решавања криза у комуникацији. У припреми су и клинике са ЦЕЕ хабом, као и другим партнерима. 

  • Одржана су два састанка ЦЕЕ хаба током којих је представљен годишњи план за хаб, разговарало се о учешћу на Викиманији, о потребним сесијама и подршци коју хаб може обезбедити.

  • Задужбина Викимедија представила је нови формулар и процес доделе годишњих грантова. Омогућено је вишегодишње финансирање за оне афилијације које испуњавају критеријуме, укинут је извештај који се доставља на половини периода за који су обезбеђена средства, а огранци се упућују на разговор са задуженом контакт особом из Задужбине.

  • Покренут је Movement Charter Ambassadors Program, у оквиру ког ће се појединцима додељивати грантови како би подстакли већу освешћеност и укљученост заједнице у повељу покрета.

Желиш да волонтираш у нашој организацији?