Убаци слике 1 Убаци слике 2Убаци слике 3Убаци слике 4Убаци слике 5Убаци слике 6




ИЗЛОЖБА „ВИКИ ВОЛИ ЗЕМЉУ“ И „ВИКИ-ЋОШАК“ НА НИШВИЛ ЏЕЗ ФЕСТИВАЛУ

 

 

 

Београд, 9. август 2016 - Најлепше фотографије природе Србије са великог наградног фото-конкурса „Вики воли Земљу”, биће представљене на канвас платнима публици интернационалног џез фестивала „Нишвил”, од 11. до 14. августа на Нишкој тврђави. Поред изложбе, током свих дана трајања фестивала, посетиоци ће моћи да се информишу о програмима, пројектима и активностима Викимедије Србије у оквиру инфо-пулта, популарно названог „Вики-ћошак”.

Током маја месеца Србија је била део великог међународног такмичења „Вики воли Земљу” (Wiki Loves Earth). У више од 20 земаља прикупљале су се фотографије заштићених природних добара, под слободном лиценцом, на којима се заснивају сви пројекти Задужбине Викимедија, попут пројекта Википедије – највеће онлајн енциклопедије.

У нашој земљи овај конкурс је одржан трећи пут за редом, у сарадњи са Заводом за заштиту природе Србије и подршком бројних медија. Половином јуна, у Туристичкој организацији Србије, проглашени су победници такмичења, а 20 најбољих радова били су изложени у Београду до 29. јуна.

Сада вас позивамо да погледате фотографије нестварне природе Србије у споју са најфинијом џез музиком и то у једном од најлепших споменика културе – Нишкој тврђави. Свечано отварање изложбе на Нишвил џез фестивалу заказано је за 11. август у 18 сати, у Барутани Нишке тврђаве.

Поред изложбе, током свих дана трајања фестивала биће постављен и инфо-пулт Викимедије Србије (Вики-ћошак), где ће сви посетиоци моћи да добију информације како се ствара највећа енциклопедија у људској историји, шта подразумева слободан садржај, али и којим програмима, пројектима и активностима се могу прикључити и на које све начине се може допринети ширењу слободног знања. На сва питања спремно ће одговарати дугогодишњи уредници Википедије.

 

  

Додатне информације:

Викимедија Србије је невладино, нестраначко и непрофитно удружење, чији су циљеви промоција и подржавање стварања, сакупљања и умножавања слободног садржаја на српском језику искључиво на непрофитан начин, као и идеје да сви људи имају једнак приступ знању и образовању.

 

Удружење је регистровано у Србији и делује као једини званични огранак Викимедије у Србији. Задужбина Викимедија је међународна непрофитна организација која координира активностима независних националних огранака са којима дели исте циљеве и одржава Википедију и друге вишејезичке вики пројекте: Викивести, Викиречник, Викикњиге, Викизворник, Викицитат, Викиверзитет и Викимедијину оставу.

 

 

Викимедија Србије тренутно реализује више пројеката:

 

-       Еду Вики-камп“ – Током три дана у природи група студената и средњошколаца додатно ће се едукуовати и умрежити кроз онлајн (уређивање Википедије и других Вики-пројеката) и офлајн активности (Вики експедиције, тим билдинг активности, развијање вештина презентовања и сл). Камп се одржава од 8. до 12. августа на Голији.


-       Конкурс за подношење предлога пројеката – Отворен је позив за подношење предлога пројеката који се реализују на годишњем нивоу, а промовишу стварање, умножавање и дељење слободног садржаја на непрофитан начин. Конкурс је отворен до 15. августа.


-       Фото-грантови – Стални позив за подношење предлога пројеката слободних фотографија. Циљ конкурса је повећање фонда Викимедијине мултимедијалне оставе и обогаћивање других Вики пројеката слободног знања.


С поштовањем,


Ивана Гусларевић  
менаџер комуникацијаВикимедија Србије
p: 011 3348 468 m: 060 74 54 772 a: Дечанска 4/3, Београд


Замислите свет у коме свака особа на планети има слободан приступ целокупном људском знању. То је оно на чему ми радимо.