Почиње пета Викигеп кампања на Википедији на српском језику



Београд, 2. март 2022 — Викимедија Србије и Викимедијина заједница Републике Српске ове године заједно покрећу кампању Викигеп. Први у низу догађаја биће онлајн уређивачки маратон који ће за тему имати знамените жене из различитих области, а трајаће од 5. до 15. марта, обухватајући тако и Међународни дан жена.


Овај уређивачки маратон биће део глобалне акције која има за циљ смањење јаза у погледу садржаја о женама на Википедији. Осим садржаја о значајним достигнућима и раду жена кроз историју, од великог је значаја да укључење уредница на Википедију и друге Викимедијине пројекте. Тиме би се радило на балансу и бољем колаборативном раду на пројектима. Међународна Викигеп кампања покренута је 2018. године и од тада се реализује у бројним огранцима широм света.


Учесници ће током уређивачког маратона имати слободу избора теме. Све биографије жена које су релевантне за енциклопедију су дозвољене, било да се ради о историјским личностима или модерним припадницама женског рода. У оквиру кампање настоји се искористити предност и видљивост Википедије у циљу представљања утицаја жена у историји. Ово ће бити први догађај од неколико планираних током године. 


Молимо вас да медијски подржите догађај.



Ивана Маџаревић  
менаџер пројеката и заједницеВикимедија Србије
p: 011 3348 468 m: 060 74 54 773 a: Кнеза Милоша 80/14, Београд

Замислите свет у коме свака особа на планети има слободан приступ целокупном људском знању. То је оно на чему ми радимо.