Уређивачки маратон поводом Светског дана менталног здравља



Београд, 6. октобар - Викимедија Србије по други пут организује уређивачки маратон поводом Светског дана менталног здравља у сарадњи са институтом Психополис и уз подршку Савеза друштава психотерапеута Србије. Ова акција ће симболично почети 10. октобра, на Међународни дан менталног здравља, а трајаће до 16. октобра. 


Тема менталног здравља је веома важна, али се нажалост и даље не говори о њој у довољној мери, а неретко представља и табу. Ова чињеница има важне реперкусије по особе које се суочавају са проблемима у менталном здрављу јер неке од њих и даље у својој свакодневици наилазе на неразумевање, а понекад чак и на осуду. Циљ ове акције је да се, ослањајући се на видљивост и доступност садржаја на Википедији, подигне свест о менталном здрављу у нашем друштву, Ова кампања је такође усмерена и на сузбијање стигме према људима који се суочавају са проблемима у менталном здрављу ширењем слободног знања. Демистификовањем појмова из психотерапије доприноси се и нормализацији саветовања која су сада доступнија него раније.


У оквиру маратона фокус ће бити на писању нових и допуњавању постојећих чланака на тему менталног здравља, бројних појмова из психологије, различитих психолошких модалитета, менталних поремећаја и организација које се баве пружањем подршке, као и филмова, серија и књига које се баве датом тематиком.


Институт Психополис је као партнерска организација обезбедио 5 књига као награде за највредније учеснике и учеснице. 


Молимо Вас да медијски подржите овај догађај. 


Ивана Маџаревић  
менаџер пројеката и заједницеВикимедија Србије
p: 011 3348 468 m: 060 74 54 773 a: Кнеза Милоша 80/14, Београд

Замислите свет у коме свака особа на планети има слободан приступ целокупном људском знању. То је оно на чему ми радимо.