Википедија обележава 17. рођендан


15. јануар 2018    Википедија на енглеском језику обележава 17 година од оснивања овог најуспешнијег светског пројекта. Током овог периода 32, 5 милиона добровољаца широм света написало је и допунило 288 језичких верзија Википедије, од чега више од 5,5 милиона чланака на енглеској верзији ове највеће онлајн енциклопедије.

 

Оно што се сматра највећим успехом и предношћу Википедије је да је захваљујући донацијама овај сајт и даље ослобођен од реклама и других видова оглашавања, те се мисија ширења знања одвија неометано и за читаоце и уреднике.

 

Занимљивости везане за Википедију:


  • Око 600 нових чланака дневно се напише на Википедији на енглеском језику
    Википедија, заједно са сестринским пројектима Задужбине Викимедија као што су Викицитат, Викиречник, Викикњиге, Викимедијина остава и други имају 10 измена сваке секунде. 

  • Википедија постоји на 299 различитих језика
    Од децембра 2017. постоји 299 језичких верзија Википедије. Ипак, 11 није активно. Од 288 активних, постоје и неке на необичним језицима као што су Канури, Англо-саксонски, Старословенски или Шајански језик.

  • Страница са највише посета је увек почетна страница Википедије
    Почетна страница Википедије је одувек имала највише прегледа, а следе је “претрага” и “случајна страница”. Чланци са највише прегледа поред главне странице су чланци о Фејсбуку и Јутјубу, као и о америчким председницима Доналду Трампу и Бараку Обами. 
  • Већину уредника Википедије чине мушкарци
    Само 20-30% уредника Википедије чине жене. Задужбина Викимедија се труди да превазиђе тај јаз бројним акцијама и активностима које би мотивисале даме да се укључе. 
  • Википедија је увек у врху посећености када је реч о сајтовима
    Википедија је годинама међу првих пет сајтова по посећености, а часопис “Тајм” у октобру 2017. прогласио је Википедију трећим најутицајнијим сајтом свих времена, после Гугла и Амазона.

 

 

Википедијанци широм света ће окупљањима прославити овај рођендан, као и уредници у Србији, који ће се окупити вечерас у 18 сати, у просторијама Викимедије Србије (Дечанска 4/3).

 

Окупљање је увертира за велику прославу јубилеја Википедије на српском језику, које се обележава следећег месеца, 16. фебруара, када ће се прославити 15 година од настанка српске верзије највеће светске енциклопедије.


С поштовањем,


Ивана Гусларевић
менаџер комуникација  Викимедија Србије
 
p: 011/3348-468 m: 060/74-54-772 
 
 

Замислите свет у коме свака особа на планети има слободан приступ целокупном људском знању. То је оно на чему ми радимо.