Саопштење за јавност: #WikiGap догађај у Србији


Београд, 5. март 2020. године Викимедија Србије и Шведска амбасада трећи пут заредом заједно учествују у Викигеп глобалној кампањи. Кампања је покренута од стране Министарства спољних послова Шведске и Викимедије Шведске 2018. године са циљем смањења родног јаза на Википедији у различитим земљама и заједницама. У циљу давању доприноса повећању видљивости жена које својим делом и радом мењају свет, Викимедија Србије и Шведска амбасада организују уређивачки маратон, у понедељак, 9. марта од 10 часова. Посебну подршку пружа Српско-корејски информатичко приступни центар у оквиру Министарства државне управе и локалне самоуправе, у коме ће се догађај одржати (Добрињска улица бр 11).

Википедија је највећа онлајн светска енциклопедија, али ипак нема равнотеже у погледу броја чланака о мушкарцима и женама. Кампањом Викигеп настоји се смањити тренутни јаз. Скорашње истраживање је показало да на Википедији на српском језику има 35.410 чланака о мушкарцима, док је тај број много мањи када су у питању биографије жена — 8.303. Ако упоредимо статистике из јуна 2016, када је проценат заступљености биографија жена у односу на биографије мушкараца био ~17.7%, може се увидети да је однос позитивно промењен за 1,29%.

Догађај ће отворити његова екселенција господин Јан Лундин, амбасaдор Шведске, након чега ће уследити уређивачки део догађаја. Овогодишњи фокус маратона биће жене из области одрживог развоја, екологије, као и људских права. Од 17:30 сви учесници, као и партнери и сарадници, позвани су на коктел на коме ће бити представљени остварени резултати. 

О Викимедији Србије

Викимедија Србије је невладино, нестраначко и непрофитно удружење, чији су циљеви промоција и подржавање стварања, сакупљања и умножавања слободног садржаја на српском језику искључиво на непрофитан начин, као и идеје да сви људи имају једнак приступ знању и образовању. Кроз локалне пројекте подржава и промовише рад на Википедији и другим Вики пројектима.

О Амбасади Шведске

Амбасада Шведске спроводи своју делатност у области политике, развојне помоћи́, трговине, штампе, информација и културе, конзуларних послова и миграција. Канцеларија за везу нордијске полиције је саставни део Амбасаде.

О Српско-корејском информатичко приступном центру

Циљ Центра је да, у сопственом високо технолошки опремљеном простору, омогући бесплатан приступ и упознавање са достигнућима ИКТ (информационо-комуникационих технологија) поготово када су у питању услуге електронске управе, подигне технолошку писменост опште популације и промовише сарадњу у између Републике Србије и Републике Кореје.


Ивана Маџаревић  
менаџер пројеката и заједницеВикимедија Србије
p: 011 3348 468 m: 060 74 54 773 a: Кнеза Милоша 80/14, Београд

Замислите свет у коме свака особа на планети има слободан приступ целокупном људском знању. То је оно на чему ми радимо.