Међународни уређивачки маратон на Википедији поводом Светског дана Рома



Београд 30. март 2022 - У сусрет Светском дану Рома (8. април) Викимедија Србије у сарадњи са Викимедијином заједницом из Републике Српске и Српско-корејским информатичко приступним центром (СКИП центром), у оквиру Министарства државне управе и локалне самоуправе,  организује трећи међународни уређивачки маратон. Ова активност обухвата писање и допуњавање постојећих чланака на Википедији на тему идентитета, историје, културе и права рома. Маратон ће трајати од 1. до 8. априла. 


Циљ нам је да, ширењем знања о овим темама, станемо на пут предрасудама и дискриминацији коју припадници ромске националне мањине доживљавају свакодневно и то у различитим аспектима живота попут запошљавања, школовања и остваривања социјалне и правне заштите. Роми, као највећа мањина у Европи, имају богату историју кроз коју су дали значајан допринос друштву и светској културној баштини. Њихово уметничко и културно наслеђе се превише често занемарује, или пролази незапажено, те овом кампањом желимо да грешку исправимо.


Уређивачки маратон поводом Светског дана Рома је међународног карактера и има подршку Викимедије Шпаније као и заједница из Северне Македоније, Албаније, Грчке, Италије, али и заједнице словачких Рома. 


Молимо Вас да медијски подржите догађај.



Ивана Маџаревић  
менаџер пројеката и заједницеВикимедија Србије
p: 011 3348 468 m: 060 74 54 773 a: Кнеза Милоша 80/14, Београд

Замислите свет у коме свака особа на планети има слободан приступ целокупном људском знању. То је оно на чему ми радимо.