Уређивачки маратон на Википедији поводом Светског дана Рома



У сусрет Светском дану Рома, Викимедија Србије организује други међународни онлајн уређивачки маратон у писању нових и допуњавању постојећих чланака на Википедији на тему идентитета, историје, културе и права Рома. Mаратон ће трајати од 1. до 8. априла 2021. године. 


Ширењем знања о овим темама, циљ нам је да станемо на пут предрасудама и дискриминацији коју припадници ромске националности проживљавају приликом запошљавања, школовања, остваривања социјалне и здравствене заштите, као и у осталим аспектима живота. Роми, као највећа мањина у Европи, имају богату историју кроз коју су дали значајан допринос друштву. Њихово уметничко и културно наслеђе се превише често занемарује, или пролази незапажено, те овом кампањом желимо да грешку исправимо.


Прошле године акцији се прикључило 50 учесника са 19 језичких верзија Википедије. Укупно је написано 167 нових чланака, док је 12 допуњено. Позивају се сва заинтересована лица да допринесу кампањи и тако омогуће већу доступност информација о ромској култури и достигнућима Рома у земљи и свету. За учешће у маратону потребно је уписати се на листу учесника у оквиру странице догађаја


Кампању су на међународном нивоу подржале Викимедија Шпаније, Викимедија Пољске, као и заједнице у Северној Македонији, Италији, Албанији, Грчкој и Белорусији. 



Ивана Маџаревић  
менаџер пројеката и заједницеВикимедија Србије
p: 011 3348 468 m: 060 74 54 773 a: Кнеза Милоша 80/14, Београд

Замислите свет у коме свака особа на планети има слободан приступ целокупном људском знању. То је оно на чему ми радимо.