Пантомима на Википедији


21. март 2018 Викимедија Србије и Светска организација пантомимичара трећу годину за редом обележиће Светски дан пантомиме уређивачким маратоном у писању чланака на Википедији. Маратон ће се одржати 22. марта, на дан рођења великог пантомимичара Марсела Марсоа, а у оквиру Прве светске конференције о пантомими, која се одржава у Београду од 17. до 23. марта.

Претходна два маратона донела су преко 50 нових и допуњених чланака на Википедијама на српском и македонском језику о знаменитим пантомимичарима, представама, техникама глуме и пантомиме, организацијама… Тиме је значајно побољшан садржај о овој теми на највећој онлајн енциклопедији, што доприноси мисији Викимедије ширења слободнг знања.

Ове године маратон је део Прве светске конференције о пантомими, чији ће учесници, пантомимичари из целог света, након предавања, директно учествовати у писању и допуни чланака. Светска организација пантомимичара је обезбедила литературу као изворе за писање чланака, али ће и сами учесници конференције донирати књиге и друге записе на ову тему. Очекује се и ослобађање фотографија из целог света, којима би се илустровали чланци.

Светска организација пантомимичара део је ГЛАМ програма Викимедије Србије, који подразумева двосмерну сарадњу са институцијама културе у циљу повећања доступности културно-историјског наслеђа на интернету.

На маратону могу учествовати сви заинтересовани добровољци, који желе да науче како се уређује Википедија и тиме преноси знање широм света. Учешће се може потврдити на страници Википедије посвећеној овом маратону или пријавом на имејл kancelarija@vikimedija.org. Догађај ће се одвијати у Српско-корејском информатичком приступном центру, од 10-16 сати.


О Викимедији Србије:

Викимедија Србије је невладино, нестраначко и непрофитно удружење, чији су циљеви промоција и подржавање стварања, сакупљања и умножавања слободног садржаја на српском језику искључиво на непрофитан начин, као и идеје да сви људи имају једнак приступ знању и образовању.

Задужбина Викимедија је међународна непрофитна организација која координира активностима независних националних огранака са којима дели исте циљеве и одржава Википедију и друге вишејезичке вики пројекте: Викивести, Викиречник, Викикњиге, Викизворник, Викицитат, Викиверзитет и Викимедијину оставу.

Викимедија Србије у наредном периоду организује и низ других активности везаних за подршку развоја Википедије на српском језику и других пројеката слободног садржаја:

  • Интернационално такмичење у писању чланака на Википедији о земљама Источне и Централне Европе ЦЕЕ пролеће" организује се четврту годину за редом у више земаља Европе. Такмичење је наградног карактера, почиње 21. марта и трајаће до краја маја.

  • Редовна годишња конференција „Вики Лајв" биће одржана 14. и 15. априла у Српско-корејском информатичком приступном центру, када ће се окупити уредници Википедије и других вики пројеката.

  • Министарство културе и информисања, Музеј Војводине и Викимедија Србије организоваће 17. и 18. априла семинар за представнике музеја у Војводини о могућностима представљања културно-историјског наслеђа на Википедији и другим вики пројектима.

С поштовањем,​


Ивана Гусларевић
менаџер комуникација  Викимедија Србије
 
p: 011/3348-468 m: 060/74-54-772 
 
 

Замислите свет у коме свака особа на планети има слободан приступ целокупном људском знању. То је оно на чему ми радимо.