​​



Међународно такмичење у писању чланакаЦЕЕ пролеће 2016


 

Београд, 21. март - Викимедија Србије организује друго по реду наградно такмичење на Википедији на српском језику у писању нових чланака и допуњавању постојећих о земљама Источне и Централне Европе, али и свим темама везаним за ове земље. Такмичење почиње  21. марта и трајаће до 21. априла.


ЦЕЕ пролеће” је међународно такмичење у уређивању чланака, које има за циљ да побољша сарадњу између различитих језичких верзија на Википедији, као и да помогне уређивачима из овог региона да сазнају више и повећају покривеност релевантних тема из држава учесница на Википедији на различитим језицима.


Такмичење је организовано од стране добровољаца из Вики заједнице у различитим земљама региона и огранцима Викимедије.


У писању и допуњавању чланака могу да учествују сви регистровани корисници Википедије. Такмичари имају слободу у избору тема о којима ће писати (нпр. пољска кухиња, географија Мађарске, румунски речни систем, планине у Бугарској, украјинска пољопривреда, руска историја....). Сви чланци треба да буду написани у складу са политикама и смерницама Википедије, што између осталог подразумева коришћење енциклопедијског стила писања и навођење извора.  


Жири Википедије на српском језику, који ће чинити три уредника Википедије изабрана од стране Викимедије Србије, одабраће системом бодовања три најбоља чланка, а њихови аутори освојиће вредне награде. Победник ће освојити дигитални фотоапарат, другонаграђени таблет уређај, док је трећа награда ранац за лаптоп.

Пријаве су отворене све времена трајања такмичења.


 

О Викимедији Србије:


Викимедија Србије је невладино, нестраначко и непрофитно удружење, чији су циљеви промоција и подржавање стварања, сакупљања и умножавања слободног садржаја на српском језику искључиво на непрофитан начин, као и идеје да сви људи имају једнак приступ знању и образовању.

Задужбина Викимедија је међународна непрофитна организација која координира активностима независних националних огранака са којима дели исте циљеве и одржава Википедију и друге вишејезичке вики пројекте: Викивести, Викиречник, Викикњиге, Викизворник, Викицитат, Викиверзитет и Викимедијину оставу.


 

Викимедија Србије у наредном периоду организује и низ других активности везаних за подршку развоја Википедије на српском језику и других пројеката слободног садржаја:


-        Светски дан пантомиме на Википедији - Викимедија Србије и Светска организација пантомимичара обележиће Светски дан пантомиме интернационалним уређивачким маратоном у писању чланака на Википедији. Маратон ће бити одржан 22. марта, на дан рођења великог пантомимичара Марсела Марсоа, истовремено у неколико земаља, огранака Задужбине Викимедија. У Београду ће се маратон реализовати на Универзитету Сингидунум, од 10-17 сати.  Специјална гошћа маратона биће и Стална координаторка Уједињених нација у Србији Ирена Војачкова Солорано.


-           „Вики-шатор" реализоваће се на „Витез фесту", 23. и 24. априла, на Београдској тврђави. Током два дана трајања фестивала сви посетиоци ће моћи да се опробају у писању чланака на Википедији.


-       „Вики воли Земљу" је велико међународно такмичење у прикупљању слободних  фотографија заштићених природних добара. Реализује се у сарадњи са Заводом за заштиту природе Србије и Туристичком организацијом Србије. Такмичење ће трајати од 1. до 31. маја, након чега ће бити одржане изложбе у ТОС-у, на џез фестивалу „Нишвил" и још једном граду одакле ће стићи победничка фотографија.


-       Половином маја очекује нас дводневна конференција уредника Википедије – „Вики Лајв".


Тренутно су отворена и отворена два конкурса: за фото-грантове и микро-грантове, где додељујемо финансијска средства за релизацију пројеката слободног садржаја.


Ту су и наши редовни програми: Образовни програм (Вики-гимназијалац и Вики-студент - писање семинарских радова на Википедији), сарадње са институцијама културе (позоришта, архиви, музеји) и други пројекти.


Недавно смо прославили и 13 година Википедије на српском језику, као и 15 година од настанка Википедије (на енглеском језику).



С поштовањем,

Ивана Гусларевић
менаџер комуникација

Викимедија Србије
Тел: 00381 (0)60 74 54 772