Такмичење Вики воли споменике поново у Србији



Београд, 24. август 2022Група Википедијанаца уз подршку Викимедије Србије поново организује фото такмичење Вики воли споменике, које за циљ има повећање видљивости заштићеног културног наслеђа Србије.  Ово глобално врло популарно такмичење у Србији ће бити организовано од 1. до 30. септембра 2022. године и омогућиће свим заинтересованим учесницима и учесницама да обогате Викимедијину оставу квалитетним фотографијама споменика културе. Награде за прва три места су 30, 20 и 10 хиљада динара.


Вики воли споменике је међународни фото конкурс током ког се прикупљају фотографије споменика културног наслеђа, а који организују огранци и афилијације Викимедије. Први пут је организован 2010. у Холандији, а након њега је уследило издање широм Европе 2011. године. Од 2012. године такмичење се организује сваке године у земљама широм света. Осим што истиче значај споменика културе и чува их од заборава, такмичење омогућава прикупљање материјала који ће касније бити искоришћен за илустрацију чланака на Википедији и другим Викимедијиним пројектима. 


Током ових година, на глобалном нивоу прикупљено је преко два милиона, а у Србији преко 10 хиљада фотографија споменика које су трајно похрањене на Викимедијиној остави и слободне за коришћење. 


Придружите се и учествујте у највећем фото-такмичењу на свету и потенцијално освојите неку од новчаних награда. Све информације и детаље можете пронаћи на страници такмичења на Викимедијиној остави, званичном сајту, као и путем мејла за консултације info@wlm.rs


Молимо вас да медијски подржите овај пројекат.


Ивана Маџаревић  
менаџер пројеката и заједницеВикимедија Србије
p: 011 3348 468 m: 060 74 54 773 a: Кнеза Милоша 80/14, Београд

Замислите свет у коме свака особа на планети има слободан приступ целокупном људском знању. То је оно на чему ми радимо.