Уређивачки маратон поводом Међународног дана особа са инвалидитетом и ове године на Википедији на српском језику


Београд 1. децембар 2023 - У сусрет Међународном особа са инвалидитетом, Викимедија Србије, предана промоцији слободног знања и већој видљивости особа са инвалидитетом, поносно најављује четврти онлајн уређивачки маратон на Википедији на српском језику. Овај догађај има за циљ не само писање нових, већ и допуњавање постојећих чланака о темама које се односе на права особа са инвалидитетом, свакодневне изазове с којима се суочавају, значајне личности, и организације посвећене овој важној друштвеној групи. Маратон ће симболично почети 3. децембра и трајати до 10. децембра. 


Преко милијарду људи, или приближно 15% светске популације, живи са неким обликом инвалидитета, стога је веома важно ширење свести и разумевање. Викимедија Србије, свесна овог изазова, жели да кроз овај маратон подигне свест о баријерама са којима се особе са инвалидитетом свакодневно суочавају. Уређивачки маратон поводом Међународног дана особа са инвалидитетом је прилика да заједно изградимо мост ка разумевању, инклузивности и ширењу слободног знања. 


Молимо Вас да медијски подржите догађај. 


Ивана Маџаревић  
извршна директоркаВикимедија Србије
p: 011 3348 468 m: 060 74 54 773 a: Кнеза Милоша 80/14, Београд

Замислите свет у коме свака особа на планети има слободан приступ целокупном људском знању. То је оно на чему ми радимо.