​Викимедија Србије обележава јубилеј

 

 

ДЕСЕТ ГОДИНА ШИРЕЊА СЛОБОДНОГ ЗНАЊА У СРБИЈИ

 

 

Замислите свет у коме свака особа на планети има слободан приступ целокупном људском знању. То је оно на чему ми радимо” - Џими Вејлс, суоснивач Википедије

 

 

27. новембар 2015. - Викимедија Србије, непрофитно, нестраначко и невладино удружење, које стоји иза пројекта највеће јужнословенске онлајн енциклопедије - Википедије на српском језику и других сличних Вики” пројеката, 3. децембра прославља 10 година успешног рада.

 

Конференција за медије поводом обележавања јубилеја биће одржана у среду, 2. децембра, у Стартит центру, Савска 5, са почетком у 18 сати.

 

О настанку и развоју удружења говориће председник Викимедије Србије Филип Маљковић, као и оснивачи и чланови Управног и Академског одбора Милош Ранчић, Драган Сатарић, Ђорђе Стакић, Горан Обрадовић и Јелена Продановић.

 

На свечаној прослави биће уручене Захвалнице за допринос промоцији слободног знања дугогодишњим партнерима и сарадницима, уредницима Википедије, волонтерима. Програм ће бити употпуњен пројекцијом најбољих фотографија са фото-конкурса Вики воли Земљу”.

 

Викимедија Србије основана је 2005. године, као пети званични огранак Викимедијине Задужбине у свету. Аматерско удружење које је окупило неколицину ентузијаста око Википедије нарасло је у организацију која данас броји преко 100 чланова који се воде мисијом Викимедијине Задужбине - да сви људи на свету имају једнак приступ знању и образовању.

 

Током ове деценије Викимедија Србије је подржавала и развијала пројекте које реализује Викимедијина Задужбина на глобалном нивоу, у циљу промоције и подржавања стварања, сакупљања и умножавања слободног садржаја искључиво на непрофтан начин. Најпознатији и највећи пројекат је Википедија на српском језику, али са једнаком пажњом се развијају и пројекти Викивести, Викиречник, Викикњиге, Викиизворник, Викицитати, као и Образовни програм, фото-конкурси, такмичења у писању чланака на Википедији, али и сарадње са бројним институцијама културе: библиотекама, музејима, архивима, галеријама и другим организацијама.

 

Викимедија Србије била је носилац локализације и интегрисања слободних лиценци (Creative Commons) у међународно признат систем, међународних окупљања, регионалних конференција, фестивала културе, трибина, семинара и радионица о слободним садржајима.

 

Позивамо вас да заједно са нама прославите успешних 10 година ширења слободног знања у Србији.

 

Добродошли!




С поштовањем,

Ивана Гусларевић
менаџер комуникација

Викимедија Србије
Тел: 00381 (0)60 74 54 772