НАГРАДНИ ФОТО КОНУРС „ВИКИ ВОЛИ ЗЕМЉУ 2017“

 

 

Београд, 27. мај 2017 - Викимедија Србије, у сарадњи са Заводом за заштиту природе Србије и подршком Туристичке организације Србије, организује нови круг фото конкурса „Вики воли Земљу”. Такмичење се одржава од 1. до 31. маја 2017. године, са циљем прикупљања слободних фотографија заштићених природних добара широм Србије.

 

Након прошлогодишњег великог успеха Чедомира Жарковића и освојеног првог места на светском такмичењу са фотографијом Стопића пећине, заљубљеници у природу  поново имају прилику да допринесу промоцији природе наше земље и највећој светској енциклопедији - Википедији.

 

У такмичењу могу учествовати сви регистровани корисници Википедије, који треба да поставе фотографије на Викимедијину мултимедијалну оставу. Фотографије морају бити начињене пре или током трајања конкурса и морају представљати заштићено природно добро.

 

Стручни жири одабраће три најлепше фотографије које ће бити награђене GoPro камером, ваучером за куповину технике и екстерним хард диском.

 

Фотографије ће, поред доступности на Викимедијиној остави, бити представљене јавности и кроз изложбе у градовима Србије: у Београду у Туристичкој организацији Србије, у Нишу на интернационалном џез фестивалу „Нишвил“ и у граду аутора победничке фотографије.

 

Десет најлепших фотографија из сваке земље учествоваће почетком јесени и на светском такмичењу. Поред првог места, Србија је 2016. године заузела и 15. позицију са фотографијом Кањона Раче, аутора Владимира Мијаиловића.

 

Фото конкурс Вики воли Земљу организује се четврти пут за редом у Србији, а пети пут у свету. Циљ овог међународног пројекта, који укључује 26 земаља света је, с једне стране, фотографисати под слободом лиценцом што више природних споменика, а са друге стране допринети повећању јавне свести о очувању природе. Прошле године је на глобалном нивоу више од 13.500 учесника послало преко 110 хиљада фотографија.

 

Више информација о конкурсу можете пронаћи на сајту: www.vikivolizemlju.rs.

 

Више информација о међународном пројекту „Вики воли Земљу“ можете пронаћи на званичној страници конкурса: www.wikilovesearth.org.



----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Пропратни материјали:



С поштовањем,


Ивана Гусларевић
менаџер комуникација  Викимедија Србије
 
p: 011/3348-468 m: 060/74-54-772 
 
 

Замислите свет у коме свака особа на планети има слободан приступ целокупном људском знању. То је оно на чему ми радимо.