Saopštenje za javnost!

Vikimedija Srbije objavljuje statističke podatke za 2009. godinu

Iz Srbije na englesku - iz Surinama na srpsku Vikipediju

Beograd 21.01.2010 - U Srbiji, najposećenija je Vikipedija na engleskom jeziku sa 61.8% poseta. Vikipedija na srpskom jeziku je na drugom mestu sa 21,7% poseta. Razlog većoj poseti Vikipediji na engleskom jeziku leži u tome što obuhvata više članaka, ali i u tome što se u Srbiji veliki broj korisnika Interneta služi engleskim jezikom. Mnoge pojmove, posebno one koji su karakteristični za anglosaksonsku kulturu, istoriju, nauku ili praksu možete samo i isključivo pronaći na Vikipediji na engleskom.

U Srbiji, posle engleske i srpske, najposećenije su Vikipedije iz bivših Jugoslovenskih republika. Prva među njima je hrvatska Vikipedija (2,5%), sledi srpskohrvatska (2,1%) i na kraju bošnjačka (1,2%). Od jezika manjina, iz Srbije su najposećenije Vikipedije na albanskom (2.4%) i mađarskom (0,7%) jeziku, a od stranih jezika, pored engleskog, posećene su Vikipedije na nemačkom (1,4%) i francuskom (0,6%) jeziku. 

Što se tiče Hrvatske, takođe je najposećenija Vikipedija na engleskom jeziku (61,2%), a sledi Vikipedija na hrvatskom jeziku (29,1%) pa na bošnjačkom (2,6%) a tek iza nemačke Vikipedije (1,6%) pozicionirana je Vikipedija na srpskom (1%).

U Bosni i Hercegovini, posle engleske Vikipedije (54,6%), najposećenije su hrvatska (19,5%), srpska (9,1%) pa bošnjačka (8,9%).

U Crnoj Gori, Vikipediju na engleskom jeziku (55,4%) prate srpska (24,7%), hrvatska (8,5%), srpskohrvatska (3,1%), ruska (1,7%) pa bošnjačka (1,5%).

U Makedoniji najposećenija je Vikipedija na engleskom (65,8%), zatim na makedonskom (14,7%) jeziku, a na trećem mestu po ukupnom broju poseta je Vikipedija na srpskom jeziku sa 5,1% posećenosti.

Ukoliko posmatramo zemlje iz kojih se posećuje Vikipedija na srpskom jeziku utvrdićemo da je nešto više od polovine poseta iz Srbije, zatim iz Slovenije (8,5%), pa iz Sjedinjenih Američkih Država (5,7%), zatim iz Bosne i Hercegovine (5,1%) i Nemačke (4,9%).

Vikipedija na makedonskom jeziku posećenija je iz Slovenije (30,6%) i Nemačke (23,7%) nego iz Makedonije (23,3%).

Vikipedija na albanskom jeziku najposećenija je iz Albanije (25%) i Srbije (22%). 

Od neočekivanih zemalja, Vikipedija na srpskom jeziku beleži značajan broj poseta iz Surinama. Uzrok tome je što je jezički kod za srpski jezik isti kao državni kod za Surinam (sr), te mnogi građani surinama kucajući u svom brauzeru http://sr.wikipedia.org  ni ne slute da će završiti na strancima njima potpuno nepoznatog jezika.

-  KRAJ -

Za više informacija možete se javiti Sveti Matiću na 062-833 00 56 ili na email sveta@mediapraxis.net

 

O Vikimediji Srbije

Vikimedija Srbije je nestranačka, nevladina i neprofitna organizacija čiji je cilj podrška stvaranju, sakupljanju i umnožavanju slobodnog sadržaja na neprofitan način. Vikimedija Srbije, ogranak je Zadužbine Vikimedija, koja je kreator projekata Vikipedija, Vikirečnik, Vikicitati, Vikiknjige, Vikizvornik, Vikimedijina ostava, Vikivrste i Vikivesti.