Конференција лидера Образовног програма Википедије у Београду



Београд, 24.05.2023 — Викимедија Србије у сарадњи са корисничком групом Википедија и образовање, организује највећу међународну Вики образовну конференцију у Београду. Догађај ће се одржати од 26. до 28. маја, у Хотелу М, а окупиће представнике Викимедијиних заједница. Циљ конференције је размена знања и искуства у домену образовања, као и развој и јачање постојећих Викимедијиних огранака у области образовања и њихова међусобна сарадња.


Након више од 15 година од покретања пројекта, Србија ће на Еду Вики конференцији окупити лидере на пољу образовања односно коришћења Википедије, али и других Викимедијиних пројеката како у образовним институцијама, тако и у организацијама које се баве неформалним образовањем. Догађај ће отворити Небојша Васиљевић, директор Фондације Петља, Шани Евенштајн Сигалов, потпредседница управног одбора Задужбине Викимедија, Лиана Дејвис, представница корисничке групе Википедија и образовање и Ивана Маџаревић, извршна директорка Викимедије Србије.


Први образовни пројекат оваквог формата покренут је управо у Србији, а подразумевао је писање семинарских радова на Википедији. Овај модел примењује се и данас, а у заједничкој сарадњи са школама и факултетима активно се ради на развијању уређивачких вештина, али и критичког размишљања код младих. Пројекат је произвео сјајне резултате, па је тако примењен широм света. 


Викимедија Србије је невладино, нестраначко и непрофитно удружење, чији су циљеви промоција и подржавање стварања, сакупљања и умножавања слободног садржаја на српском језику искључиво на непрофитан начин, као и идеје да сви људи имају једнак приступ знању и образовању. Корисничка група Википедијa и образовањe је глобална група која олакшава, подржава и заговара имплементацију Википедије и других Вики пројеката у образовне и академске наставне планове и програме.


Прва Еду Вики конференција одржана је управо у Београду 2014. године. Данас, након девет година, Викимедија Србије опет преузима улогу организатора. 


Званичну страну догађаја са програмом конференције можете да погледате овде.


Молимо вас да медијски подржите овај догађај.


Ивана Маџаревић  
извршна директоркаВикимедија Србије
p: 011 3348 468 m: 060 74 54 773 a: Кнеза Милоша 80/14, Београд

Замислите свет у коме свака особа на планети има слободан приступ целокупном људском знању. То је оно на чему ми радимо.