Kære medlemmer.

Dette er en beretning fra mit besøg i Göteborg til FSCONS (http://www.fscons.org/), hvor jeg deltog som en repræsentant for Wikimedia Danmark. Jeg havde fået tildelt et deltagersponsorat af FSCONS, der så ville betale entré, overnatning, frokost på konferencen, samt entré og middag til festen lørdag. Rejseomkostningerne får jeg dækket af Wikimedia Danmark (og tak for det), mens jeg selv har betalt for drikkevarer og en del mad.

Jeg ankom til Göteborgs centralstation (http://da.wikipedia.org/wiki/Göteborgs centralstation) fredag kl. 14:32, hvorefter det tog mig noget tid at finde ud, hvordan stationen og dens busholdeplads var indrettet. Det viste sig, at der er tre stoppesteder for busser og sporvogne, hvor de fleste kun standser det ene sted. Men jeg fandt min linje 16, der utroligt nok viste sig at være en dobbelt ledbus - dvs. med to led (http://da.wikipedia.org/wiki/Ledbus). Den kørte mig til Lindholmen (http://sv.wikipedia.org/wiki/Lindholmen, Göteborg), hvor jeg skulle finde IT-universitetet (http://sv.wikipedia.org/wiki/IT-universitetet i Göteborg). Her ville jeg få udleveret nøgle til det sted, jeg skulle overnatte. Efter at have ledt efter den rigtige person på den rigtige etage i en 10 minutter, fandt jeg vedkommende. Jeg skulle overnatte hos SGS Veckobostäder (http://www.sgsveckobostader.se/se) i et dobbeltværelse med eget bad/toilet og et arbejdsbord. Stedet lå i den anden ende af byen, så jeg skulle tilbage til centrum og skifte til en anden bus og derefter gå nogle hundrede meter.

Fredag kl. 19 var der arrangeret en velkomstreception, hvor man kunne købe øl og snacks, samt møde folk. Jeg mødte bl.a. en herre fra Vestafrika, der var bosat (og arbejdede) i Norge, som snakkede vældig meget om alt muligt. Derudover mødtes jeg også med Wikimedia Sveriges bestyrelsesmedlem Lars Aronsson (http://sv.wikipedia.org/wiki/Användare:LA2), som forinden havde forsøgt at arrangere et nordisk møde ved arrangementet. Imidlertid deltog der ikke andre Wikimedia-chapters end Sverige og Danmark. Det viste sig hurtigt, at han havde en større udstilling med i sin taske (se vedhæftede Udstilling.jpg). Vi snakkede en del sammen omkring lidt af hvert. Han var specielt interesseret i, hvilke aktiviteter vi arbejder med i Wikimedia Danmark. Her måtte jeg jo bekende, at vi ikke havde nogen store aktiviteter. Men han fortalte bl.a. om deres succes ved bogmessen i Göteborg (http://sv.wikipedia.org/wiki/Bokmässan) og spurgte, om der ikke fandtes et tilsvarende arrangement i København. Og vi har i bestyrelsen besluttet os for at besøge Bogforum 2010 (http://www.bogforum.dk/) med henblik på at vurdere mulighederne for en udstilling til næste år.
Det var i store træk fredag.

Lørdag startede konferencen kl. 10, men jeg sov lidt længe, tog en løbetur og spiste morgenmad på et nærliggende konditori, så jeg var ikke på Lindholmen før kl. 11:30. Her havde deltagerne til Wikimedia Sveriges "udstilling" vokset betydeligt. De kunne alle kendes på deres røde t-shirt (se vedhæftede T-shirt.jpg). Men jeg slog mig ned og talte om løst og fast med deltagerne. Bl.a. om medlemstal. Det var vistnok Lars Ainali (http://sv.wikipedia.org/wiki/Användare:Ainali), som berettede, at de også i starten havde haft svært ved at hverve medlemmer. Men efter at de for alvor fik stablet aktiviteter på benene, var der flere, som ville være medlemmer. Desuden fortalte jeg, at vi var ved at arbejde med nogle brochurer til at fortælle om foreningen og Wikimedias projekter (http://meta.wikimedia.org/wiki/Wikimedia Danmark/Projekter/Brochure). Tilsyneladende er der i løbet af sensommeren/efteråret blevet lagt en del materiale ud på Outreach Wiki (http://outreach.wikimedia.org/Main Page), som vi i den forbindelse enten kan oversætte eller lade os inspirere af. Og omvendt kan vi bidrage med det, som vi allerede har.
Jeg deltog i to forelæsninger - en om kønsskævheden i denne computerverden (http://www.fscons.org/using/women-floss) og en om at skabe en frit licenseret plakat med fri software (http://www.fscons.org/fs/poster-45-minutes).

Om aftenen var der lejet busser, der kørte os til Berg 211 (http://www.berg211.se/), hvor aftenens fest blev afholdt. Her var der rig mulighed for at "netværke" over en øl (eller flere). Bl.a. introducerede Lars Aronsson mig for Anne Østergaard (http://www.easterbridge.dk/anne.html) og spurgte hende, hvordan Wikimedia Danmark kan blive bedre og få kontakter. Uden tøven nævnte hun Ole Tange (http://ole.tange.dk/), der bl.a. er medlem af IT-Politisk Forening (http://www.itpol.dk/). Desuden havde jeg en lille diskussion med et par islændinge om, hvordan Wikipedia kan forbedres. Et forslag var bl.a., at lade den 1. april være "fri leg", hvor hærværksudøverne får (delvist) frit løb til at udleve deres fantasier. Teorien var, at de så ville have brændt krudt nok af for resten af året og ville miste interessen. Dette tvivler jeg nu stærkt på vil realisere sig. I baren mødte jeg tre fyre fra Creative Commons Danmark (http://www.creativecommons.dk/) - heriblandt Christian Villum (http://autofunk.dk/). De var meget interesserede i at høre en præsentation af, hvem/hvad Wikimedia Danmark er. Jeg fortalte bl.a. om, at jeg havde puslet med en idé til en brochure om korrekt kreditering og anvendelse af medier fra Wikimedia Commons, da jeg tit oplever, at medierne ikke anvender korrekt kreditering. Den slags forkerte anvendelser, ville de gerne skrive om på deres blog. Lidt senere blev samtalen noget mere uformel og handlede om alt muligt andet.
Ved 23-tiden var en del folk forsvundet og jeg tog selv tilbage til SGS Veckobostäder og sov.

Søndag passede også med, at jeg nåede frem til frokost. Jeg fik snakket endnu mere med folk fra Wikimedia Sverige og fik selv lejlighed til at præsentere foreningen og projekterne for nysgerrige folk. Men jeg nåede at fange den sidste del af Ole Tanges foredrag (http://www.fscons.org/fs/gnu-parallel) og snakke med ham. Jeg fortalte, at jeg som repræsentant for Wikimedia Danmark havde mødt Anne Østergaard, som anbefalede os at mødes. Det var han enormt interesseret i. De arbejder primært med borgerrettigheder på Internettet (f.eks. logningsbekendtgørelsen), men også områder som f.eks. ophavsret. Vi skulle bare skrive en mail til ham, så kunne vi finde ud af en dag at mødes, så vi kunne diskutere det fremtidige samarbejde.
Efter frokostpausen var der et foredrag om ophavsrettens historie og dens uheldige konsekvenser (http://www.fscons.org/ethics/keynote-ethics-intellectual-monopolies). Desuden et foredrag om, hvordan dagens lovgivning om ophavsret udfordres af den digitale verden (http://www.fscons.org/making/challenges-copyright-shift-towards-collaboration). Til sidst udviklingen i svenske kommuners anvendelse af digitale mødereferater og fri software (http://www.fscons.org/fs/public-sector-ict-procurement).

Aftenen sluttede med salg af øl og snacks, hvor man så kunne "mingle" med folk. Hvilket jeg så gjorde. Men ved 22-tiden tog jeg hjem for at sove, da jeg skulle tidligt op om mandagen og med toget hjem kl. 7:42.

Konklusion:
FSCONS er ikke direkte relevant for Wikimedia Danmark at deltage i. Konferencen handler om fri software generelt. Både "nørder" og mere "almindelige" mennesker deltager. Men alle har i større eller mindre grad en berøringsflade, der er relevant. Men mit besøg hos Wikimedia Sverige viser, at der helt generelt er interesse fra deltagerne i både Wikimedia/Wikipedia generelt og chapteret i Sverige. Der var ikke så mange deltagere fra Danmark, men det indgår jo også i vores formålsparagraf at arbejde generelt for Wikimedia Foundations projekter - også selvom det ikke nødvendigvis er på dansk/vedrører Danmark specifikt.
En del af foredragene kan have interesse for vores arbejde - både på kort og langt sigt. Herudover kan foredragene også være interessante for mange af foreningens medlemmer personligt.
Til slut er der jo klassikeren med, at der er rig mulighed for at "netværk" med folk fra mange lande - ikke kun fra Norden. Hvis andre nordiske Wikimedia chapters deltager fremover, kan der også blive god mulighed for at arbejde sammen med dem.
Min personlige mening er, at Wikmedia Danmark bør være repræsenteret til næste år. Så må vi se, hvor stor en udstilling vi kan stable på benene. Hvis FSCONS ikke kan tildele os deltagersponsorater, kan vi måske dele betalingen mellem foreningen og repræsentanten. Deltagergebyret var i år på 42 EUR (ca. 315 DKK) for entré, frokost og fest. Togrejse København-Göteborg T/R koster fra omkring 620 SEK (ca. 500 DKK) - der er dog glimrende mulighed for at finde gode tilbud.

Hvis nogen har spørgsmål, vil jeg naturligvis hjertens gerne svar på dem. Så bare spørg løs!
-- 
Mange hilsner

Simon van Studinski
simon@studinski.dk