Ez jó szempontnak tűnik. Már csak azért is, hogy tényleg kiderüljön, valóban jók-e az ezzel kapcsolatos benyomásaink. Én persze nem érzem úgy, mintha a szépirodalomban ne volnának óriási és kínos hiányok, de valószínűleg minden témakörben vannak.


B.

2012. október 1. 17:47 Bence Damokos írta, <bdamokos@gmail.com>:


2012/10/1 Andras Malatinszky <andras@aromo.net>
Jónak tartom, hogy viszonylag jelentős értékű díjakat tűztetek ki. Ezzel remélhetőleg az olyanok érdeklődését is felkeltitek, akik amúgy pusztán a dicsőségért talán nem szállnának versenybe.

Ellenben egy picit fantáziátlannak tartom az ötletnek azt a részét, hogy a verseny témája épp a szépirodalom. Az a benyomásom -- bár el kell ismernem, hogy ezt nem tudom konkrét adatokkal alátámasztani -- hogy a Wikipédiában viszonylag erősen van képviselve a szépirodalom, ellenben nagyon gyenge a cikk-kínálatunk például a gazdasági életről, eléggé hézagos a jog lefedettsége (főleg a külföldi jogé), nagyon keveset lehet megtudni a huwikiből a nyelvészetben bekövetkezett 1950 utáni forradalmi fejleményekről, nagyon keveset írtunk Dél-Amerika és Afrika történelméről, nincs szócikkünk a legtöbb magyar országgyűlési képviselőről, keveset tudhat meg az olvasó nálunk más országok politikájáról. (Másnak biztos más fehér foltok jutnának eszébe.) Örülnék, ha a legközelebbi tematikus szócikkíróverseny előtt eltöltenénk egy kis időt azzal, hogy beazonosítsuk azokat a területeket, ahol különösen gyengék vagyunk, és aztán ezek közül néhánynak a jobb lefedését céloznánk meg a témaválasztással.
Én is remélem a nagyobb nyeremény, és talán a kicsit koncentráltabb reklám segíteni fog a versenynek. A nyáron egyébként több, kis érdeklődésnek örvendő tematikus szócikkíró verseny volt, és előző években volt több témanélküli szócikkíró verseny (pl. amit az egyesület rendezett, illetve az év szócikke versenyek), amelyek általában két, két és fél tucat új szócikket szoktak eredményezni. Mindenképp szükség van a koncepció átgondolására, kísérletezésre a változásokra, és hogy a közösség aktívan részt vegyen a verseny sikeréért (a versenyzésen túl az ismerősök, esetleg a nem wikipédiás ismerősök meghívására; Wikipédiás nyílt nap tartására az egyesület BME-n elérhető kölcsön géptermében, stb.).

A szépirodalom témát sem kell leszólni,  pl. elég abból kiindulni, hogy a http://hu.wikipedia.org/wiki/1001_k%C3%B6nyv,_amit_el_kell_olvasnod,_miel%C5%91tt_meghalsz oldalon a lehetséges 2002 linkből 990 piros, és ez a szám még nagyobb lenne, ha azok a művek is be lennének linkelve, amiknek nincs magyar címük. (És akkor ez még csak egy meglehetősen ismeretterjesztő szűrése az irodalmi kánonnak, millió témát lehet még itt találni.)

Üdv,
Bence

P.S. A nyelvészet témaköreiről lehet, hogy először az angol wikin kellene versenyt rendezni, vannak még ott is lyukak :)


_______________________________________________
Wikihu-l mailing list
Wikihu-l@lists.wikimedia.org
https://lists.wikimedia.org/mailman/listinfo/wikihu-l