Wikipedia Útjelzőtábla Harmadik évfolyam 9 szám 2007 február 26

 

 

Szerkesztői megjegyzés: A Wikipédia Útjelzőtábla egy önálló közösségi újság ami független a Wikimedia Alapítványtól. Az ezen sorokban tett megjegyzések csak azok íróinak saját véleményét fejezik ki és nem tükrözik a WMA nézeteit..

 

 

TARTALOM

 

 

1. Három felhasználót ideiglenesen letiltottak egy 'kerékháború' következtében

2. A cikk Peppersről törlésben marad

3. Egy profi golfozó pert indít rágalmazó/becsületsértő megjegyzésekre hívatkozva

4. A norvég Wikipédiától

5. Képes kis cikk : ölebként tartott amerikai görény

6. Újság és jegyzetek : Új angol arbitrátorok kinevezése, mérföldkövek

7. Kiemelt lapok és adminisztráció

8. Szoftverhibák, azok javítása és működtetési hírek

9. Jelentés hosszas egyezkedésekről

 

 

RÉSZLET/ KIVONAT

 

 

 

1. Három felhasználót ideiglenesen letiltottak egy 'kerékháború' következtében

 

 

Egy cikk megjelenése Daniel Brandt kritikus és szociális aktivista munkájáról egy  adminisztrátorok közötti durva vitát (kerékháborút) eredményezett és három sysop funkcióinak ideiglenes leblokkolását vonta maga után miután az eset az Arbitráló Bizottság elé is került. Pár óra leforgása alatt a cikket ötször törölték és hatszor visszaállították

Ilyen durva vita legutóbb a pedofília cikkel kapcsolatban történt múlt év februárjában.

 

 

2. A cikk Peppersről törlésben marad Ral315 írja

 

Egy évvel ezelőtt ezt a cikket ami egy rokkant képének a hírdetésre való használata miatt egy vita tárgya lett a bürokraták között töröltették azzal a megjegyzéssel, hogy egy évig törölve maradjon. Az ezidei revizió ezt nem állította vissza, de egyesek a határozattal nam értettek egyet.

 

 

3. Egy profi golfozó rágalmazás indokával pert indít  Jared írja

 

Egy profi golfozó pert indított egy Miamiban székelő nevelési tanácsadói cég ellen, mert az a Wikipédián rágalmazó állításokat tett róla, mégpedig hogy ő alkoholosta és drogos.

 

 

Az eset lényege

 

Hogy elkerülje nevének további emlegetését a golfozó álnéven tett panaszt. Ügyvédje 15 000 dolláron felüli összeget követel kártérítésként rágalmazásért, a magánéletre való betolakodás és a szántszándékos lelki disztresszió okozásért. Úgy néz ki azonban, hogy még ha meg is lehetne állapítani hogy pontosan ki írta a cikket a cég mégsem lenne felelős alkalmazottainak minden kijelentéséért, és WP sem felelős a cikk megjelenéséért, de az mégis el lett távolítva.

 

 

A közösség válasza

 

Egy a WP bürokratái között tartott véleménykutatás révén azt mutatta, hogy  a WP politika ezen a téren nem sérthetetlen és az álláspont végrehajtása nem elég szigorú. WP-nak lépéseket kell tennie, hogy megalapozás nélküli állítások ne jelenjenek meg lapjain. Egyik bürokrata nézete szerint a dolog részben a WP 'bárki szerkeszthet' politikájának az eredménye, és kötelező regisztrálást javasol. Több bürokrata is javasolta, hogy az életbenlevő személyek biográfiáinak szigorúbb ellenőrzésére van szükség. Egyik szerint úgy néz ki, hogy WP a sikereinek áldozata lett, ami azt az érzést keltteti, hogy idő folyamán politikáját fejlesztenie kellene.      

 

 

4. A norvég Wikipédiától   Jon Harald Søby írja

 

 

Helyzet és közösségi hírek

 

A norvég (Bokmål) WP február 24-én elérte a 100 000 cikket, és ezek 0.1%-a kiemelt cikk. További részlet az angol Signpost változatban. A bokmål WP-nak 64 adminisztrátora és 38000 regisztrált felhasználója van. Ezenkívül öt bürokratájuk van de nincs szervezetükben sem   'checkuser' (kontrolláló?), sem 'oversighter' (felvigyázó?)  Fordítói megjegyzés: ezek közül a beosztások közül az elsőnek a bevezetését az angol Wikipedián nemrég jelentette a Signpost, a másodikról nem tudok

 

 

A megmaradó rész röviden :

 

A cikknek egy fejezete a norvég WP történetét tárgyalja, amiben két nyelvszabvány használatos, a bokmål és a nyorsk, de a norvég közösség az általános skandináviai közösséggel is kapcsolatban van a   skanwiki útján. (Pontosabb és részletesebb tárgyalásra nézd az angol Signpost cikkjét: Ennek a paragrafusnak csak felületes a fordítása. Kérésre  több időt fogok rája fordítani)

 

A cikk a norvég WP képpolitikáját, a más hírközlési anyag (media) használatát  és egy folyóirattal együtt rendezett stafétaversenyt is tárgyalja.

 

 

5. Képes kis cikk : ölebként tartott amerikai görény

 

Egy kis rajz-sorozat mutatja a humoros oldalát egy angol WP lapnak ami a 'pet skunk' címen jelent meg és mutatja, hogy milyen érzékeny ez az állat.

 

 

6. Újság és jegyzetek : Új angol arbitrátorok kinevezése, mérföldkövek  Ral315 írja

 

 

Új arbitrátorok kinevezése

 

 Az előző heti Útjelzőtábla már jelentette a kinevezés eredményeit

 

 

Capcha képekhez kontó kell

 

Egy rosszindulatú robotkontó megszerkesztése miatt ezeknek a képeknek a megtekintésére egy WP kontó megteremtésére van szükség, amit egy adminisztrátor adhat. A fordító úgy véli, hogy a ‘capcha’ név a ‘capture’ (felvétel) szónak a szántszándékos helytelenül való írása. Az ilyen fajta szóképzés nem ritka az angol nyelvben ipari termékek elnevezésére.  Bővebben tekintsd meg a Signpost szerkesztő felhasználóoldalát: user:Ral315-öt az angol Wikipédián

 

 

Nőnek az Alexa rangok

 

Alexa figyeli az információszolgáltatók Internetforgalom mértéke szerinti rangját, amiben a Wikimedia különböző részlegei egyenként is ki vannak értékelve. Általában a Wikimedia kezdeményezések poziciója tovább javul. Látogatottsági gyakoriság szerint jelenleg WP a 8. és 9. helyezés között váltakozik.

 

 

A WP megint említést kapott egy gyakran nézett (u.n. prime time) amerikai helyzetkomédiában

 

A 'american dad'  ((amerikai papa) című TV vígjátékban valaki egy dialógusban azt az óhajt fejezi ki, hogy "Ó, bár lenne olyan hely a világon ahol valaki teljesen hihetetlen állításokat tehetne és azt milliók ténynek fogadnák el…!"   amikor beszélőtársa belevág  "…Mint például amerikai mogyoróvaj ?" egy WP cikkre célozva

 

 

Commons verseny 'az év legjobb képe' címre

 

Tíz helyett 11 kép volt a döntőben mert a 10. és 11. kép ugyanannyi szavazatot kapott. A döntő képeit az angol Signpost bemutatja

 

Röviden, nyelv lefordítás nélkül

·      Asturian Wikipedia  500 felhasználó.

·      Cantonese Wikipedia 1500 felhasználó

·      Chinese Wikipedia 100 kiemelt cikk.

·      Norwegian (Norsk Bokmål) Wikipedia 100,000 cikk

·      Spanish Wikipedia 500,000 összlap

·      French Wikipedia 450,000 cikk.

·      Marathi Wikipedia 1,000 regisztrált felhasználó

·      Kurdish Wikipedia  8,000 cikk.

·      Quechua Wikipedia  2,000 cikk

·      Arabic Wikipedia 25,000 cikk

 

7. Kiemelt lapok és adminisztráció

Ez a fejezet az angol Wikipédián megjelent kiemelt műveket sorolja és ezektől függetlenül az újonnan kinevezett adminisztrátorokat is. A magyar 'Wikipédia kezdőlap' felsorolja a magyar aktuális kiemelt Wikipédia lapokat.  

 

8. Szoftverhibák, azok javítása és működtetési hírek

Ez a fejezet azoknak érdekes akik a rendszer működtetéséhez  értenek, de azok jól megértik az angol kifejezéseket is.

 

9. Jelentés hosszas egyezkedésekről

Ez a fejezet az arbitráló bizottság tevékenységét regisztrálja, ami főleg a szerkesztők és a bürokraták ‘kihágásaival’, azok megvitatásával és a vita eredményeivel, vagyis megfegyelmezéssel, vagy annak elengedésével foglalkozik.


 
Errare humanum, et in errore perseverare stultum est


Découvrez une nouvelle façon d'obtenir des réponses à toutes vos questions ! Profitez des connaissances, des opinions et des expériences des internautes sur Yahoo! Questions/Réponses.