Sziasztok!

(Tl;dr: a lényeg az utolsó bekezdésben)

A karácsony előtti hétvégén részt vettem a háromnapos középkelet-európai Wikimédia-találkozón Kijevben.

A találkozón Wikipédia-szerkesztők, Wikimédia-aktivitsták (chapter tagok, user group tagok, önálló önkéntesek baráti civil szervezetektől, akiket érdekel a Wikimédia) vettek részt a térség országaiból (Albániától Észtországig és keletre Azerbajdzsánig, a közbenső államok nagy többségét lefedve). Magyarországról én voltam ott egyedül, a Wikimédia Társszervezeti Bizottság (AffCom) képviseletében tartottam egy előadást arról, hogyan lehet offline szerkesztői csoportosulásokat (Wikimedia User Groupokat) létrehozni.

Összességében a konferencia programja, és az egyes szekciók összefoglalói (Etherpaden) mind elérhető a Metán: https://meta.wikimedia.org/wiki/Wikimedia_CEE_Meeting_2014/Programme. Érdemes lehet megnézni a szócikkíró versenyekről, az oktatási programokról, a gender szakadékról szóló előadások jegyzeteit.

Két kezdeményezés, ami a konferencia után is élhet, és amihez célszerű lenne minél többünknek csatlakoznia Magyarországról is, az a közép-kelet-európai Wikimédia-közösség közös Facebook-csoportja: https://www.facebook.com/groups/1535273526719763/ ; és egy kezdeményezés egy térségen átívelő tavaszi szócikkíró versenyre, ahol a téma a térség országa (kultúra, földrajz, történelem) lenne: https://meta.wikimedia.org/wiki/Wikimedia_CEE_Spring_2015 (ehhez kellene egy Magyarországi kontaktszemély - https://meta.wikimedia.org/wiki/Wikimedia_CEE_Spring_2015/Contacts, illetve egy hazánkra vonatkozó cikklista:https://meta.wikimedia.org/wiki/Wikimedia_CEE_Spring_2015/Structure/Hungary).

Üdv,
Bence