PERSBERICHT

 

Guinness World Record voor Nederlands initiatief

Fotowedstrijd Wiki Loves Monuments 2011 levert 168.000 foto’s voor Wikipedia

 

 

Utrecht, 10 oktober 2012 – Met 168.208 ingezonden foto’s heeft de editie 2011 van Wiki Loves Monuments officiële erkenning gekregen van Guinness World Records als de grootste fotowedstrijd ter wereld. Ruim 5.000 deelnemers maakten foto’s van monumenten voor gebruik in de populaire internet-encyclopedie Wikipedia.

 

Wiki Loves Monuments is een Nederlands initiatief. In 2010 was de eerste editie van de fotowedstrijd in Nederland een groot succes. Sindsdien hebben zich steeds meer landen aangesloten. In 2011 waren dat 18 landen in Europa, dit jaar zijn het 35 landen wereldwijd.

 

“De acceptatie van dit record is een erkenning van de inspanning van honderden vrijwilligers die hebben geholpen om deze wedstrijd te organiseren in de afgelopen jaren” zegt Lodewijk Gelauff, een van de internationale coördinatoren van de wedstrijd en als vrijwilliger actief bij de Vereniging Wikimedia Nederland. “Dankzij de wedstrijd hebben duizenden mensen de eerste stap gezet naar het bijdragen aan Wikipedia door het insturen van een foto. Ik vind het hartverwarmend dat zoveel mensen hun foto’s vrijelijk hebben willen delen met de hele wereld.”

 

De Vereniging Wikimedia Nederland is hoofdorganisator van Wiki Loves Monuments en coördineert de activiteiten van de zusterafdelingen in de deelnemende landen. Wikimedia Nederland ondersteunt binnen Nederland de activiteiten en doelstellingen van de Wikimedia Foundation, de non-profitorganisatie die onder meer Wikipedia beheert.  De Wikimedia beweging werkt aan het realiseren van een wereld waarin alle kennis vrij beschikbaar is voor iedereen.

 

In september 2012 werd de wedstrijd voor de derde keer gehouden, nu met 35 landen wereldwijd, waaronder de Verenigde Staten, Argentinië, Zuid-Afrika en India. De resultaten van dit jaar zijn nog niet definitief bekend maar het is al wel duidelijk dat het record van 2011 wordt gebroken. Inmiddels hebben zo’n 15.000 deelnemers al meer dan 350.000 foto’s ingestuurd. Dit jaar was het voor het eerst mogelijk om met de Wiki Loves Monuments App foto’s in te sturen.

 

De wedstrijd is een manier om mensen te betrekken bij Wikipedia, de online encyclopedie waarvan de inhoud door iedereen kan worden bewerkt, en vooral om ze te stimuleren zelf een bijdrage te leveren. Veel deelnemers hebben ontdekt dat het delen van foto’s een makkelijke manier is om Wikipedia te helpen. Het is gebleken dat een aantal deelnemers na de wedstrijd foto’s blijft insturen. Uiteraard kan het hele jaar door gewerkt worden aan de inhoud van Wikipedia, door het uploaden van beeld- of geluidsmateriaal, het schrijven van nieuwe artikelen of het verbeteren van bestaande artikelen.

 

Wikipedia is op 15 januari 2001 in het Engels gestart, en in juni 2001 volgde de Nederlandstalige versie. Wikipedia heeft inmiddels meer dan 280 taalversies,  wereldwijd 100.000 vrijwilligers - die de meer dan 24 miljoen artikelen bijhouden - en krijgt per maand zo’n 400 miljoen unieke bezoekers. De Nederlandstalige Wikipedia heeft ruim 1 miljoen artikelen. Wikimedia Commons is de bewaarplaats van mediabestanden bij Wikipedia. Sinds de start van Wikimedia Commons op 7 september 2004 zijn meer dan 14 miljoen afbeeldingen, video’s en geluidsbestanden geüpload en vrij beschikbaar gekomen.  -/-

--------------------------------------------------------------------------------

 

Noot voor redactie (NIET TER PUBLICATIE)

 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Sandra Rientjes, Directeur Wikimedia Nederland, 06 – 31 78 63 79 of rientjes@wikimedia.nl

 

Meer informatie over:

- Wiki Loves Monuments in Nederland: www.wikilovesmonuments.nl

- Wiki Loves Monuments in 35 landen over de hele wereld: www.wikilovesmonuments.org

- Wikimedia Commons: www.commons.wikimedia.nl

- Guinness World Records: www.guinnessworldrecords.com

 

Mogelijke afbeeldingen, vrij te gebruiken (bij foto’s mits vermelding van de fotograaf en de licentie):

 

de Nederlandse inzendingen voor Wiki Loves Monuments zijn te bekijken via:

http://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Images_from_Wiki_Loves_Monuments_2012_in_the_Netherlands

 

de winnaars van de internationale Wiki Loves Monuments fotowedstrijd 2011

https://commons.wikimedia.org/wiki/Wiki_Loves_Monuments_2011_winners

 

logo Wiki Loves Monuments:

http://commons.wikimedia.org/wiki/File:LUSITANA_WLM_2011_d.svg

 

logo Wikipedia:

http://wikimediafoundation.org/wiki/File:Wikipedia-puzzleglobe-V2.svg

 

logo Wikimedia Nederland:

http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Wikimedia_nederland.svg

 

 

 

Sandra Rientjes
Directeur Wikimedia Nederland

tel. 06  31786379

Postadres:                                                  Bezoekadres:
Postbus 167                                                Mariaplaats 3
3500 AD  Utrecht                                         Utrecht