מתנדבי ויקיפדיה מתכבדים להגיש לך ערך מומלץ, תמונה מומלצת, ומקבץ אירועים מן הלוח הלועזי והעברי שאירעו בתאריך זה. אנו מזמינים אותך להצטרף אלינו! ולסייע בויקיפדיה על-ידי כתיבה, הגהה, מיון לקטגוריות, שיוך תמונות לערכים, יצירת איורים, ועוד.


ערך מומלץ: תקנות הקהילה

תקנות הקהילה (לעתים הסכמות הקהילה[1] או הקה‏ל) הוא מונח מקובל בספרות ההלכה והשו"ת לתקנות שתוקנו בקהילות יהודיות מקומיות או במסגרת-גג של מספר קהילות, החל מסוף תקופת הגאונים שהביאה לסיום תיקון תקנות הגאונים ופיזור מרכז התורה שבבבל. הסמכות ההלכתית לתיקון תקנות אלה נתונה בידי שני גורמים קהילתיים: בית-הדין המקומי בראשות המרא דאתרא, וההנהגה האזרחית המקומית - פרנסי הקהילה, או בכינויים הנפוץ "שבעת טובי העיר", וזאת על אף שסמכותם ההלכתית אינה חלק מההיררכיה ההלכתית-יהודית הלאומית.‏[2] תקנות אלו מטבען תקפות לתחומי הקהילה בלבד,‏[3] ואינן כפופות לסדר הדין שעל פי ההלכה.‏[4] התקנות עוסקות בענייני אדמיניסטרציה חברתית, כוחן יפה אף בנושאים של משפט אזרחי ופלילי, ולעתים אף מוטלים במסגרתן עונשים פיזיים.‏[4] אחד היסודות החשובים בגינם הפכו תקנות הקהילה למשמעותיות עבור הקהילות, הוא ההכרה של השלטונות המקומיים בסמכותן של הקהילות לנהל את חייהן באופן עצמאי מבחינות רבות. הכרה זו גם הפכה את הקהילות לבעלות סמכות אכיפה של התקנות על העבריינים, וקיים תיעוד בהיסטוריה של ההלכה על מקרים בהם הופעלה סמכות זו, לעתים גם עד כדי עונשים קיצוניים.

בהשוואה לתקנת חכמים, שעל פי ההלכה מקור כוחה שאוב מהמקרא,‏[5] מקור סמכותן ההלכתי של רשויות הקהילה לתקן תקנות אינו ברור, ומשחר תקופת הראשונים התייחסו פוסקים לבעיה זו; הידוע שבהם היה רבנו גרשום, מתקן תקנות ידוע וחשוב ביותר.‏[6] יש שכתבו כי מקור סמכות זה נובע מדין "הפקר בית דין הפקר" או "בית דין מכין ועונשין שלא מן התורה",‏[7] אך עם זאת תוקפן של תקנות אלה חלש יותר, עד שלדעתו של רבנו תם, שהייתה אמנם דעת מיעוט, אין לקהילות יכולת לכפות תקנות על כלל הציבור, אלא אם כן הושגה עליהן הסכמה פה-אחד.‏[8]

על קיומן של תקנות ממין זה ביהדות ידוע כבר מתקופת התנאים, כפי שנאמר בתוספתא: "כופין בני העיר זה את זה לבנות להם בית הכנסת ולקנות להם ספר תורה ונביאים."[9]

ציטוט יומי

Cquote2.svg

אָנוּ פּוֹגְשִׁים אֲנָשִׁים רַבִּים הַמְּדַבְּרִים עַל חֵרוּת, אַךְ אָנוּ רוֹאִים מְעַטִּים שֶׁהִקְדִּישׁוּ חַיֵּיהֶם כְּדֵי לְנַתֵּק אֶת הַכְּבָלִים.

Cquote3.svg
גוסטב לה בון, פסיכולוג וסוציולוג צרפתי, שחקר את תחום הפסיכולוגיה החברתית, ובמיוחד את השפעות הלאומיות והפסיכולוגיה של ההמון.

היום בהיסטוריה

אירועים בלוח העברי

תמונה מומלצת


רב פתן מלכותי או קוברה מלכותית או סתם רב פתן הוא הנחש הארסי הארוך בעולם, עם אורך מרבי של 5.7-5.6 מ'.

רב פתן מלכותי או קוברה מלכותית או סתם רב פתן הוא הנחש הארסי הארוך בעולם, עם אורך מרבי של 5.7-5.6 מ'. מין זה שניזון בעיקר על נחשים אחרים נפוץ ביערות של דרום מזרח אסיה ובהודו בפרט. הנחש נחשב למסוכן מאוד ונוצר לו דימוי של נחש אכזר, למרות שלרוב הוא יעדיף להימנע מעימות עם בני אדם.


עמותת ויקימדיה ישראל היא עמותה (מס' עמותה 580476430) הפועלת בשיתוף פעולה עם קרן ויקימדיה הבינלאומית לקידום הידע וההשכלה בישראל באמצעות איסופם, יצירתם והפצתם של תכנים חופשיים ובאמצעות ייזום פרויקטים להקלת הגישה למאגרי ידע.